YERLİ MUZA AR-GE DESTEĞİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, enstitüde yerli muz çeşitlerinin ıslahı kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye'de muz üretim sahası ve rekoltesinde artış yaşandığını söyledi.
Türkay, düzenlediği basın toplantısında, enstitünün çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Yerli muz türünün ıslahıyla ilgili çalışmaların 2005 yılında başladığını belirten Türkay, bu kapsamda 103 yeni muz fidanı türü elde ettiklerini dile getirdi. Ürettikleri çeşitlerin Türkiye'deki muz fidanı üretiminin yüzde 89'unu oluşturduğunu ifade eden Türkay, “Tescilini aldığımız 'Bodur Cavendish', 'Grand Nain', 'Alata Azman' çeşitlerinin fidan üretimdeki payının yüzde 89'a kadar yükseldiğini görmekteyiz. Yapılan çalışmalar sonucunda yerli muzda üretimin de tüketimin de hızlı bir artış gösterdiğini görüyoruz” dedi.