"YEREL ZİNCİRLERİN GÖZÜ PERAKENDE YASASI'NDA"
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, gıda perakendesindeki son 3 aylık satışları değerlendirerek, vatandaşların market arabalarında en çok tercih ettiği ürünleri sıraladı. Mayıs ayındaki tam kapanma süreci ile birlikte satışların geçen yıla kıyasla yüzde 25'lik bir artış yaşandığını kaydeden Düzgün, haziran ayındaki normalleşme döneminde piknik, mangal ve tatil ürünlerine rağbetin arttığını kaydetti. Ömer Düzgün, Kurban Bayramı'nda market satışlarında ise geçen yıla kıyasla yüzde 18'lik artış yaşandığını belirtti.
Organize perakendenin en büyük çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), sosyal izolasyon süreciyle birlikte normalleşme sürecindeki market satışlarını değerlendirdi. TPF Başkanı Ömer Düzgün, geçen yıla kıyasla mayıs ve haziran aylarında satışların arttığını belirterek; "Mayıs ayı içerisinde yaşanan tam kapanma sürecinde ev dışı tüketim kanalından gelen müşterilerle birlikte yerel zincir marketlerin genelinde yüzde 25'lik bir artış yaşandı. Haziran ayı ise daha stabil geçti. Normalleşme süreciyle birlikte restoranların açılmasıyla ev dışı tüketim kanalından gelen artış azaldı. Haziran ayındaki satışlar piknik, mangal ve tatil ürünlerinde artış gösterdi" dedi.
Türkiye genelinde 5 ve üzeri toplam 5 bin 500 markette 100 bini aşkın çalışanla hizmet veren yerel zincir marketlerde Kurban Bayramı satışlarını da değerlendiren Düzgün; “Kurban Bayramı'ndan bir hafta önce yerel zincir marketlerin genelindeki satışlar yüzde 28 oranında arttı. Kurban Bayramı haftasında ise bir önceki yıla kıyasla satışlar yüzde 18 arttı. Vatandaşlarımızın market arabalarında en fazla gazlı içecekler, ayran, tatlı, baharat ve çeşniler, mutfak yardımcı malzemeleri ile un yer buldu" açıklamasını yaptı.
ALIŞVERİŞ SEPETLERİ BÖLGESEL LEZZETLERİ HAZIRLAMAK İÇİN DOLDU
Büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların uzun bayram tatili nedeniyle Ege, Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgesine geçiş yaptığını, bu bölgelerdeki satışların arttığını belirten TPF Başkanı Düzgün şunları kaydetti; "İstanbul'daki satışlar geçen yıla oranla yüzde 10 düşüş gösterdi. Satış ağırlığı ise bayram şekeri, ikramlıklar, sebze-meyve, yoğurt, soğuk içecek üzerine oldu. Ege Bölgesi'nde bakliyat ürünlerinde yüzde 25, şarküteride yüzde 26, manav ürünlerinde ise yüzde 15 artış gözlemledik. İç Anadolu Bölgesi'nde et satışlarıyla birlikte süt ürünleri ve Ayçiçek yağı ürün grubunda ciddi talep artışı görüldü. Geçen yıla kıyasla yüzde 29'luk satış artışı yaşayan Karadeniz Bölgesi’nde ise market arabalarında en çok sebze-meyve, süt ürünleri, temizlik, şarküteri, atıştırmalık ürünler yer buldu."
"ÖNLEMLERİ ESNETMEYELİM"
Açıklamasında Kovid-19 riskinin geçmediğini, alışveriş esnasında bulaşma riskini en aza indirmek için Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan kurallara uymaları konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan TPF Başkanı Ömer Düzgün; "Kovid-19 riski hala ilk günkü gibi devam ediyor. TPF olarak vatandaşımızın gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmesi için marketlerimizde her türlü önlemi sunuyoruz. Vatandaşlarımızdan da alışverişleri esnasında maske takmalarını, sosyal mesafelerini korumalarını, paketli olmayan ürünlere dokunmamalarını, meyve sebze gibi açık ürünleri seçerken marketlerimizde yer verdiğimiz tek kullanımlık eldivenleri ve marketlerimizin farklı noktalarında konumlandırdığımız el antiseptiğini mutlaka kullanmalarını önemle rica ediyoruz" dedi.
PERAKENDE TİCARETİ YASA İLE GARANTİ ALTINA ALACAK
Açıklamasında uzunca bir süredir üzerinde çalışılan Perakende Yasası'na da değinen Düzgün; "Pandemi nedeniyle ticari faaliyetlerini azaltan ya da tamamen durduran işletmeler normalleşme adımlarıyla birlikte nefes almaya başladı. Tüm işletmelerin en kısa sürede normal çalışma sistemine geçmesi ve sosyal, ekonomik, ticari dengenin yeniden sağlanması en büyük beklenti ve temennimiz. Binlerce işletmecimizin gözü ve kulağı Perakende Yasası'nda. Perakende ticaretinin yasa ile en kısa sürede garanti altına alınmasıyla işletmecilerimiz, esnafımız derin bir nefes alacak; rekabet avantajı kazanacak" açıklamasını yaptı.
Tüketiciler ile gıda perakendecilerini karşı karşıya getiren konularda da bazı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Ömer Düzgün; "Ekonomik olumsuzluklarda perakende işletmeleri sorunun kaynağına inilmeden sorgulanıyor. Sektörümüzdeki olumsuzluklara rağmen işletmecilerimiz pek çok alanda katma değer yaratmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte ürün fiyatlarındaki artışın, shrinkflasyonun (gramaj düşürmenin) sona ermesi, yaşanması muhtemel olan kuraklık nedeniyle üretim ve ürün temininde, ihracatta gerekli tedbirlerin alınması müşterilerimiz ile bizi karşı karşıya bırakmayacak. Bu konularda da destek bekliyoruz" dedi.