YEREL SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA YÖNELİK HİBE PROGRAMI
WWF-Türkiye'nin AB destekli "Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri" projesi kapsamında Gaziantep'te atık toplayıcılar ve dezavantajlı gruplar için çalışan sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir alt-hibe programı açıklandı.
WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi ile yürüttüğü AB destekli “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri” projesi, geri dönüşüm işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Gaziantep'te atık toplayıcılar ve dezavantajlı gruplar için çalışan sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek amacıyla, bir alt-hibe programı açıklandı. Program, yerel STK'ların dezavantajlı kesimlere yönelik hak temelli çalışma kapasitelerinin, beceri, uzmanlık ve yeterliliklerinin artırılmasını hedefliyor. Başlatılacak hibe programıyla dezavantajlı konumdaki atık toplayıcılarının ve ailelerinin yaşam ve çalışma koşullarının, ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesini öngörüyor.
Program kapsamında, Gaziantep'te faaliyet gösteren 4-6 STK'ya maddi destek sağlanarak, hak farkındalığı konusundaki kapasitelerini artırmaları ve atık toplayıcıları daha etkin bir şekilde desteklemeleri amaçlanıyor. Bu şekilde toplam 500 atık toplayıcıya ulaşılması planlanıyor.
Hibe programı çerçevesinde verilecek toplam destek tutarı yaklaşık 3 milyon TL olacak. Programdan talep edilebilecek hibe meblağı, her bir proje için asgari 400,000 TL, azami 1,000,000 TL olarak belirlendi. Önerilen projelerin uygulama süresi ise dört aydan kısa, 12 aydan uzun olamayacak.
Hedefler
Hibe programı, yararlanıcı sivil toplum kuruluşlarının (STK) beceri, uzmanlık ve yeterliliklerini artırmayı amaçlıyor. Bu çerçevede;
Gaziantep'teki sokak toplayıcıları ve ailelerinin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için hak temelli farkındalık artırılacak ve sosyal destek sağlanacak.
Hibe alan kuruluşların hak temelli çalışma kapasiteleri ve mali kaynak sağlama becerileri geliştirilecek.
Toplumsal içerme, kapsayıcılık ve gençlik alanındaki paydaşlar arasında sinerji oluşturarak kolektif bir faaliyet platformu kurulacak.
Proje ile Gaziantep'te atık toplayıcılarının, dayanışma ve temsiliyetlerine olanak tanıyacak bir kurumsal yapıya kavuşması hedefleniyor.
Başvuru Detayları
Destek programı için başvurular, geridonusumhibe@wwf.org.tr adresine elektronik posta yoluyla yapılabilecektir. Hibe programı, Türkiye'de tüzel kişiliği haiz, kâr amacı gütmeyen ve / veya kamusal yarar için çalışan; toplumsal içerme, yönetişim, hak temelli yaklaşım, katılımcı karar alma süreçleri gibi konulara öncelik veren tüm örgütlere açıktır. Eşdeğer nitelikte proje önerilerinin sunulması durumunda, Gaziantep merkezli veya deprem bölgesinde komşu illerde faaliyet gösteren STK'lara öncelik verilecektir. Başvuruların son teslim tarihi 25 Eylül 2024, saat 23.59'dur.
Hibe programına başvurmak isteyen ve programla ilgili soruları olan kuruluşlar için 4 Eylül 2024 Çarşamba günü 12.00-14.00 saatleri arasında çevrimiçi bir bilgilendirme oturumu düzenlenecektir. Bu oturuma katılmak isteyen kuruluşlar geridonusumhibe@wwf.org.tr adresinden kayıt yaptırabilir.