Dolar $
32.73
%0.05 0.01
Euro €
35.41
%0.33 0.11
Sterlin £
41.94
%-0 -0
Çeyrek Altın
4081.95
%-0.21 -8.66
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Enerji Cuma 05 Temmuz 2024 09:16

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ KARBONSUZ GELECEĞİN ANAHTARI

Eksim Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Arkın Akbay, enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji teknolojilerinin kilit rolü olduğunu, bu nedenle Türkiye genelinde temiz enerji yatırımlarına devam ettiklerini ifade etti.

Yenilenebilir enerji teknolojileri karbonsuz geleceğin anahtarı

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akbay, elektrifikasyonun hızlanması ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle temiz enerjiye geçişin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, sıra dışı hava olaylarına karşı enerjinin verimli tüketilmesi gerektiğini aktardı.

Akbay, kesintisiz üretim için ekipman dayanıklılığının artırılması ve tasarımların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yenilenebilir enerji teknolojilerini enerji güvenliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede anahtar olarak görüyor ve bu nedenle Türkiye genelinde temiz enerji yatırımlarımıza devam ediyoruz. Teknolojik gelişmelerin doğru yönetimi ve etik çerçevede kullanımı, enerji maliyetlerini kontrol etmek ve kaynakları verimli kullanmak açısından hayati önemde." ifadesini kullandı.

Enerji sektöründeki yeniliklere de değinen bulunan Akbay, "Hidrokarbon yakmanın bir süre daha devam etme zorunluluğu göz önünde bulundurulduğunda, güvenilir nükleer enerji teknolojileri ile enerji talebine cevap vermek, arz güvenliğini artıracak. Takip edilmesi elzem olan küçük modüler nükleer reaktörler gibi üretim kaynaklarının da hayatımıza girmesi için çalışılıyor. Aynı zamanda, güneş ve rüzgar enerjilerinden yararlanarak tüketim yerlerine yakın bölgelerde, elektrik üretecek dağıtık mikro şebekeler geliştiriliyor. Böylece hem iletim şebekesinin yükü bir miktar azaltılıyor hem de elektriğin yüksek taşıma maliyetinden tasarruf sağlanabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Akbay, hidrojen üretimi için yenilenebilir enerji fazlasından yararlanılmasının ve batarya depolama teknolojisi sayesinde elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğunda anlık destek sağlanarak şebeke kalitesinin korunmasının çığır açan teknolojiler arasında yer aldığını belirtti.

Depolama ve pil teknolojilerinin tüketicilere ekonomik ve güvenilir elektrik sağlamanın yanı sıra enerji sistemlerinin sürdürülebilirliğini de artıracağına işaret eden Akbay, "Bu teknolojiler, enerji üretim tesislerinin üretim kapasitelerini ve verimliliğini optimize etmek, elektrik enerjisinin transferi ve ticareti ile sınırları aşan çözümler sunmak, arz-talep dengesini hassas bir şekilde yönetmek için önemli bir görev görüyor." ifadesini kullandı.

Akbay, elektrikli araçlar, ısı pompaları, büyük veri merkezleri ve yapay zeka algoritmalarını çalıştıracak kuantum bilgisayarların enerji yönetiminde önemli araçlar olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu teknolojilerin etik çerçevede kullanılması, enerji verimliliğini artırırken doğal kaynakları korumamıza ve zamanımızı verimli kullanmamıza olanak tanıyor. Eksim Enerji olarak, mevcut enerji altyapılarımızı gelişen teknolojilerle bütünleştirerek üretim ve tüketim verimliliğini artırmaya devam ediyoruz. Akıllı şebeke sistemleri, yapay zeka ve veri analitiği, enerji tüketim modellerini optimize ederek enerji tasarrufunu maksimize etmemizi sağlıyor. Yapay zeka ile enerji tesislerimizin projelendirme, yapım, üretim planlama ve bakım süreçlerinde kaynak-zaman yönetimini optimize ediyoruz. Böylece, enerji arz-talep dengesini doğru öngörebiliyor, tesislerimizin ömrünü uzatıyor ve kapasite kullanımını artırıyoruz."

ABONE OL