SON DAKİKA
Enerji Cuma 04 Ekim 2024 10:51

YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN YEKA DETAYLARI BEKLENİYOR

Yenilenebilir enerji sektörü, yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerine yönelik hazırlık yapıyor.

Yenilenebilir enerji için YEKA detayları bekleniyor

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, YEKA-4 ihalesinin yapılacağının açıklanmasının sektör için sevindirici olduğunu belirtti. Kalaycı, yatırımcıların ve ekipman üreticilerinin gelecekteki adımlarını belirleyebilmeleri için YEKA-5 ve YEKA-6 gibi ihalelerin takvimlerinin de bir an önce açıklanmasının faydalı olacağını vurguladı.

Kalaycı, bu tür büyük projelerde piyasanın öngörülebilir olmasının, yatırımcılar ve santral kurulum şirketleri için büyük avantaj sağladığını ifade etti. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde, güneş ve rüzgar enerjisi kapasitelerinin artırılması gerektiğini söyleyen Kalaycı, her yıl en az 1500 megavat rüzgar kurulumunun gerekliliğine işaret etti. Ayrıca, mevcut potansiyelin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve bu kapsamda 2 bin ila 2 bin 200 megavatlık bir proje portföyü oluşturulmasının önemli olduğunu belirtti.

Kalaycı, YEKA ihalelerinin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için, üreticilerin planlama yapabilmeleri adına detayların açıklanmasının kritik olduğunu belirtti. Yerlilik konusunun da önemli bir husus olduğunu vurgulayan Kalaycı, kanat, kule ve jeneratör gibi bileşenlerin yerli üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Böylece, Türkiye'deki enerji dönüşümüne daha sağlam adımlarla katkı sağlanabileceği öngörülüyor.