SON DAKİKA
Enerji Cuma 04 Ekim 2024 10:47

YENİLENEBİLİR ENERJİ 10 BİN MEGAVAT ARTACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, yıllık 8 ila 10 bin megavat kurulu güç devreye alma kapasitesine dikkat çekti.

Yenilenebilir enerji 10 bin megavat artacak

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı’nda konuşan Bayraktar, toplam 80 bin megavat kapasite tahsisi gerçekleştirdiklerini ve bu kapasitenin en kısa sürede ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik talebinin her yıl arttığını ve bu talebi karşılamak için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi. 2035 yılında elektrik talebinin 510 teravatsaate ulaşacağını öngören Bayraktar, bu hedef doğrultusunda dışa bağımlılığı azaltmak ve arz güvenliğini sağlamak için yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla devreye alınmasının, hem ülkenin dışa bağımlılığını azaltacağını hem de iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayacağını belirten Bayraktar, "Bu alanı oldukça önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde çok daha güçlü ve hızlı bir gelişim planlıyoruz," dedi. 2017-2023 döneminde enerji verimliliğine yapılan yatırımların yaklaşık 8,5 milyar dolar olduğunu ve bunun sonucunda 70 milyon ton karbon emisyonunun engellendiğini aktaran Bayraktar, 2024-2030 yılları arasında ise 20 milyar dolarlık yatırım ve 100 milyon ton karbon emisyonunun engellenmesi hedefini açıkladı.

Bakan, yenilenebilir enerji projelerine yönelik izin süreçlerinde iyileştirmeler yapılacağını da duyurarak, bu konunun kısa sürede Meclis gündemine taşınacağını belirtti. Ayrıca, doğal gazın elektrik üretimindeki payının %20 civarında tutulmasının hedeflendiğini ve Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz üretiminin artırılacağını açıkladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en kısa sürede ekonomiye entegre edilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 30 bin megavata ulaştığını vurguladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da, yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla 30 bin megavatlık önlisans verildiğini belirterek, sektörde ciddi hareketlilik yaşandığını ifade etti. Yılmaz, enerji arz güvenliğini sağlamak ve tüketicilere en ekonomik şekilde enerji sunmak için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Konferansın kapanışında Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Benli, kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getiren etkinliğin sektöre önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Benli, sektördeki güç, yetkinlik ve bağlantıları artırmak için önümüzdeki yıllarda uluslararası buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini söyledi.