YENİDOĞAN SARILIĞINDA ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ
Egepol Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murathan Çelik, yeni doğan bebeklerde görülen sarılık hastalığında erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.
Yenidoğan sarılığının genellikle zararsız olduğunu ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçebileceğini belirten Çelik, yüksek seviyelerde bilirubin birikiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Yenidoğan sarılığı hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Murathan Çelik, “Yenidoğan sarılığı ilk bir hafta içinde ortaya çıkıyor. Bu sarılık genelde anne sütü sarılığına bağlanıyor. İlk gün oluşan sarılığın dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü burada anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, annedeki tiroid rahatsızlıkları ve çocukta da ortaya çıkabilecek tiroid bezinin az çalışması gibi durumlar da sarılığa neden olabiliyor. Yenidoğan sarılığının nedenleri arasında kan (RH) uygunsuzlukları, idrar yolu enfeksiyonları, hipotiroidi gibi sebepler sayılabilir. En sık rastlanan sebep geçici anne sütü sarılığıdır. Bu tip sarılık ilk birkaç ay devam edebilir. Çocuğun vücudu olgunlaştıkça, karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonları geliştikçe kendiliğinden düzelir. Endişelenip anne sütünü kesinlikle kesmemek gerekir. Çünkü anne sütü ilk 6 ay mutlaka bebeğe vermemiz gereken bir besin kaynağıdır” diye konuştu.
TEDAVİDE FOTOTERAPİ YÖNTEMİ UYGULANIYOR
Yenidoğan sarılığı hastalığı tedavisinde bebekteki kilo kaybını göz önüne almak gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Murathan Çelik, tedavide fototerapi yönteminin başarılı sonuçlar verdiğini dile getirdi.
Çelik, şunları söyledi: “Genelde doğum kilosundan yüzde 10 ve daha fazla oluşan kayıplar bize o çocuğun yeterli beslenemediğini göstermektedir. Sonraki aşamada kan tetkikleri yapıyoruz. Gerekirse tiroid hormon düzeylerine ve kan düzeylerine bakıyoruz. İdrar tahlili yapabiliyoruz. Bunlarda herhangi sıkıntılı bir tanımlama yoksa ve yenidoğan sarılığı olduğuna karar verdiğimizde, fototerapi dediğimiz ultraviyole ışınlarından faydalandığımız bir sürece başlıyoruz. Genelde 24 ila 36 saat fototerapi alan bebekler hastalıktan kurtuluyor. Bundan sonra da bebeği daha sık şekilde takip edip kilo ve beslenme kontrolü yaparak süreci sonlandırıyoruz. Nadir olarak da ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz”