YENİ DÜNYAYA AYAK UYDURAMAYANLAR YOK OLACAK
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "Biz biliyoruz ki; Yeni dünyaya ayak uyduramayanlar sistem içerisinde yok olacaklar. En temel gündemimiz hem yeşil hem dijital dönüşümün takipçisi olmaktır" dedi
Şehnaz DEMİRDAL
“Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, eğitim faaliyetlerinin sektörlerimizin geleceği açısından yüksek önem taşıdığı bilinciyle hareket etmektedir. Bu amaçla; Gaziantep Valiliği tarafından yürütülen ‘Eğitime Bir Tuğla da Sen Koy’ projesi kapsamında “Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” eğitim faaliyetlerine başlamıştır” Mesleki eğitimin önemini, bu sözlerle anlatıyor kısa adı GAİB olan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve ekliyor: Çünkü biz biliyoruz ki; Yeni dünyaya ayak uyduramayanlar sistem içerisinde yok olacaklar. En temel gündemimiz hem yeşil hem dijital dönüşümün takipçisi olmaktır.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde kaç firma var? Bu firmaların ihracat kapasiteleri nedir?
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), farklı sektörlerde faaliyet gösteren dört ayrı “İhracatçı Birliği”nin tek çatı altında toplanmasından oluşuyor. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği; Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği… GAİB 1984 yılından bu yana 17 bini aşkın üyesine hizmet sunarken, merkezi Gaziantep’tedir. Merkeze bağlı olarak; Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Cizre ve Gaziantep Serbest Bölgesi’nde de irtibat büroları bulunmaktadır. 2022 yılında GAİB üyeleri 12,3 Milyar dolar ihracata imza atarken bu rakam 2023’te 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gün geçtikçe artan ticaret hacmi ile Türkiye’nin 6. büyük ihracat şehri olan Gaziantep’te bulunan GAİB, gücünü bölgesinin ve şehrinin dinamiklerinden alarak ülkemizin 2024 hedeflerine her geçen gün daha fazla katkı sağlamaktadır.
GAİB kaç kişiye istihdam sağlıyor? Eleman yetiştirme konusunda neler yapıyorsunuz?
GAİB kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olmakla birlikte bünyesinde 100’e yakın kişi çalışmaktadır. İhracatçı firmaların personel gereksinimlerinin sağlanabilmesi adına 100 saatlik Dış Ticaret Uzman Yetiştirme eğitim programları düzenlenmekte ve mezun olan kişilere üye firmalarda çalışma olanağı sağlanmaktadır.
Birliklerimiz, eğitim faaliyetlerinin sektörlerimizin geleceği açısından yüksek önem taşıdığı bilinciyle hareket etmektedir. Bu amaçla; Gaziantep Valiliği tarafından yürütülen ‘Eğitime Bir Tuğla da Sen Koy’ projesi kapsamında “Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Ve yine Gaziantep Valiliği ve Halı İhracatçıları Birliğimiz iş birliğiyle açılan “GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’’ de sektöre nitelikli elemanlar kazandırmaktadır. Bunların yanı sıra Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz tarafından inşası tamamlanan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi 2023 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Ayrıca Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Halıcılık ve Kilimcilik Bölümü, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Halı Tasarımı Ana Sanat Dalı ve Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Halı Tasarımı ve Teknolojisi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı da sektöre nitelikli eleman yetiştirmektedir.
GAİB bünyesindeki şirketlerin ağırlıklı is kolu nedir?
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında 40’ıncı yaşını kutlayan GAİB’e üye firmalarda sektör çeşitliliği çok fazladır. Tekstil, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, şekerleme, kuru meyve ve mamulleri, ambalaj ürünleri, kimyevi ürünler, hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatta başı çekmektedir. GAİB aynı zamanda ihracatını gerçekleştirdiği geniş ürün yelpazesiyle birçok alanda stratejik ürünün uluslararası trafiğinde önemli bir konuma sahip durumdadır. Makine halısı, dokunmamış kumaş, un, makarna, ayçiçek yağı gibi ürünlerde dünyada önemli bir aktördür. 2022 yılında 12,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine en fazla katkı yapan birlikler arasında yer alan GAİB, 2023 yılı başında meydana gelen yıkıcı depremlere rağmen 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek olağanüstü zamanlarda dahi üretim ve ihracat kapasitesini korumayı başarmıştır.
GAİB geçtiğimiz yıl ihracat bilançoları ne kadar ve önümüzdeki yıl hedefiniz ne?
İhracatta öncelikli hedef deprem öncesi seviyelerin (2022- 12,3 Milyar $) yakalanmasıdır. Son 12 aylık süreçteki ihracat tutarı 11,8 milyar dolardır. Dünya büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Haliyle bu dönüşüm de sancılı oluyor. Pandemi süreciyle başlayan bu değişim, bizlere doğru bildiklerimizin yanlış olabileceğini çok iyi gösterdi. Süreç içerisinde hiçbir kaynağın sonsuz olmadığını öğrendik. Dünyanın her yerinde olan bu değişim dalgası bizleri de etkisi altına aldı. İhracatçılarımız en temelinde bu değişime ayak uydurmanın çabası içinde. Çünkü biz biliyoruz ki er ya da geç bu dönüşüm sağlanacak. Yeni dünyaya ayak uyduramayanlar sistem içerisinde yok olacaklar. En temel gündemimiz hem yeşil hem dijital dönüşümün takipçisi olmaktır.
GAİB firmalarının ihracat ağırlığı ne kadarı tarım ne kadarı sanayi ürünü?
Son 12 aylık ihracatın %42’si (5 Milyar dolar) tarım ürünleri iken, %58’i (6,8 Milyar dolar) sanayi ürünlerdir.