Dolar $
33.05
%0.14 0.04
Euro €
35.99
%-0.09 -0.03
Sterlin £
42.88
%0.05 0.02
Çeyrek Altın
4214.46
%0.34 14.18
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Cumartesi 13 Temmuz 2024 17:01

YENİ DÖNEMDE ÇİN'İN REFORM POLİTİKALARI

Aralık 2012'de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak yeni seçilen Xi Jinping, reform ve dışa açılmanın çağdaş Çin'in kaderini belirleyen önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yeni dönemde Çin'in reform politikaları

Aralık 2012'de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak yeni seçilen Xi Jinping, reform ve dışa açılmanın çağdaş Çin'in kaderini belirleyen önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bundan sonra çekirdeği Xi Jinping olan ÇKP Merkez Komitesi, reformları kapsamlı olarak derinleştirmek için genel plan hazırlayarak, genel hedefi, stratejik noktaları ve takvimi belirledi. Böylece reformların kapsamlı olarak derinleştirildiği yeni döneme girildi.

Xi Jinping, 2024'ün başında yaptığı konuşmada reform ve dışa açılmanın "aynı zamanda Çin tarzı modernleşmenin başarılı olup olmayacağını belirleyecek kritik bir adım olduğunu" vurguladı. Bu sözler, reformların kapsamlı olarak derinleştirilmesinin başka bir önemli aşamaya gireceğine dair güçlü bir sinyal verdi.

Xi, “Yeni dönemde ve yeni yolculukta, kalkınma sürecindeki sorunları çözmek ve ileriye giden yoldaki zorluklarla başa çıkmak için önemli ve sihirli silah olan reform ve dışa açılma uygulamalarına devam etmeliyiz. Reformları sonuna kadar sürdürme yönündeki güçlü bir kararlılıkla Çin tarzı modernleşmenin ilerletilmesini engelleyen düşüncelerin ve sistemlerin eksikliklerini gidermeliyiz. ” ifadelerini de kullandı.

Bu sözleri eyleme de dönüştüren Xi, reformların kapsamlı olarak derinleştirilmesini Çin tarzı modernleşmeyi ilerletmenin temel itici gücü ve bu sürecin başarılı olup olmayacağına karar veren kritik adım olarak belirledi. Xi, uygulama sürecinde ülkenin yönetim sisteminin modernizasyon düzeyinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ekonomik sistemin reformunda, hükümet ile piyasa arasındaki ilişkilerin doğru şekilde ele alınarak sosyalist piyasa ekonomisi sistemi her geçen gün iyileştiriliyor.

Demokratik ve hukuki reformlarda, tüm süreçte halk demokrasisi geliştirilerek Çin'e özgü sosyalist hukuk sistemi giderek daha iyi hale getiriliyor.

Kültürel sistemin reformunda Çin'in geleneksel kültürünün inovatif olarak geliştirilerek Çin ulusunun modern medeniyeti oluşturuluyor.

Halkın yaşam seviyesinin iyileştirilmesine ilişkin reformlarda eğitim, sağlık, gelir, yaşlılara bakım, konut, toplumun en savunmasız gruplarına yardım sorunlarına odaklanıyor.

Ekoloji inşası reformunda yeşil kalkınma güzel bir Çin'in inşasının ana tonunu oluşturuyor.

Ulusal savunma ve ordu reformunda, ordunun liderlik ve komuta sistemi, modern askeri kuvvet sistemi ve askeri politika sisteminin yeniden yapılandırılarak ordunun güçlendirilmesine güç katılıyor.

Dışişleri reformunda, Çin’ e özgü büyük ülke diplomasisi için stratejik plan hazırlanarak, yeni tip uluslararası ilişkiler ve insanlığın kader birliğinin oluşturulmasına katkılarda bulunuluyor.

Ülkenin yönetim sisteminin kurulması, iktidar partisinin yönetim yeteneklerinin modernizasyon düzeyinin iyileştirilmesini gerektirecek. Dolayısıyla Xi Jinping, "partinin sıkı disiplinle yönetilmesini" ortaya koydu ve partinin "öz reformunu" ÇKP’nin "ülkenin yönetim sistemi ve yönetim yeteneklerinin modernizasyonunu" gerçekleştirmesi için önemli bir ön koşul olarak belirledi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR