Dolar $
33.09
%0.27 0.09
Euro €
36.06
%0.16 0.05
Sterlin £
42.9
%0.14 0.06
Çeyrek Altın
4240.87
%0.97 40.28
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cuma 12 Temmuz 2024 12:01

YENİ DÖNEMDE ÇİN'İN REFORM POLİTİKALARI

Reform ve dışa açılma, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) devlet yönetimindeki temel politikalarından biridir. Bu politika, 1978 yılında düzenlenen ve Deng Xiaoping'in başkanlık ettiği Çin Komünist Partisi (ÇKP) 11. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı'nda ortaya koyuldu.

Yeni dönemde Çin'in reform politikaları

Reform ve dışa açılma, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) devlet yönetimindeki temel politikalarından biridir. Bu politika, 1978 yılında düzenlenen ve Deng Xiaoping’in başkanlık ettiği Çin Komünist Partisi (ÇKP) 11. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda ortaya koyuldu. 2013 yılında düzenlenen ve Xi Jinping’in başkanlık ettiği ÇKP 18. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda söz konusu politikanın derinlemesine uygulanma kararı alındı.

Shenzhen kenti, reform ve dışa açılma politikasının baş mimarı Deng Xiaoping’in önerisiyle 1979 yılında Çin’de kurulan ilk özel ekonomi bölgesidir. Geçen 30 yıl içinde Shenzhen kenti, nüfusu 30 bin civarındaki küçük bir kasabadan günümüzde 18 milyon nüfuslu dünya standartlarına uyan modern bir metropole dönüştü. Shenzhen kenti, yıllık ortalama yüzde 24,8 GSYİH büyüme oranıyla dünyayı hayrete düşüren "Shenzhen Mucizesi"ni yarattı ve Çin'in reform ve dışa açılma klavuzu haline geldi. 

Her beş yılda bir kez toplanan ÇKP’nin genel kurulunda partinin kritik hususlarının yanı sıra, toplumsal ve ekonomik gelişmeye dair planlar ele alınır. Dışa açılma politikası, işte bu genel kurullarda en önemli gündemlerden biridir.

2013 yılında düzenlenen ve Xi Jinping’in başkanlık ettiği ÇKP 18. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda, yeni dönemde Çin’in gelişme yönetimine istikamet verildiği gibi, reform ve dışa açılma politikasını daha da derinleştirme kararı alındı. Toplantıda Xi Jinping’in şahsi himayesinde hazırlanan “Reformun Kapsamlı Derinleştirilmesine İlişkin Bazı Önemli Konulara İlişkin ÇKP Merkez Komitesi Kararları” onaylandı.

Xi Jinping’in ortaya koyduğu reformun kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine yönelik stratejik planı, bilimsel teorilere dayanır ve etkili uygulama yollarına sahiptir. Bu stratejik plan, Çin'in reform ve dışa açılma politikasının başlatıldığı 1978 yılından bu yana en zengin, kapsamlı ve sistematik reform programı haline geldi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR