SON DAKİKA
DÜNYA Salı 14 Temmuz 2020 09:22

YENİ BİR GERGİNLİK DAHA...

ABD üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilisi Trump yönetimi, yakın zamanda ABD ve Çin denetleme yetkilileri tarafından 2013 yılında imzalanan anlaşmayı sonlandırmayı planladığını söyledi.

Yeni bir gerginlik daha...

Bu adım ABD'nin açıklık kurallarını takip etmedikleri için ateş altında kalan ABD borsalarına kote olan Çin şirketleri üzerinde daha büyük bir baskı yaratabilir.

ABD denetleme ve gözetim kurumunun Çinli denetleyicilere karşı icra davalarında belgeleri araştırabilmesini olanak sağlayan bu anlaşma başlangıçta ABD'nin sıkıca korunan Çin'in finansal bilgilerine erişme çabası için önemli bir ilerleme olarak görüldü ve Çinli düzenleyicilerin meşruluğunu gösterdi.

Ancak ABD'deki kamu gözetim ve denetleme kurumu uzun süredir ABD borsasına kote Çinli şirketlerin istekleri uygulamada başarısız olduğu hakkında yani denetimlerine dair yeterli bilgi vermediği konusunda şikayet ediyordu.

Ekonomik büyüme, enerji ve çevre alanında bakanlık danışmanı olan Keith Kracsh'a göre şeffaflığın eksikliği Trump yönetimi yetkililerini anlaşmadan çıkmak için zemin hazırlamaya yöneltti ki bu PCAOB'un Çinlilerden bilgi edinmeye çalışma çabalarını bırakacağını gösteriyor.