SON DAKİKA
Haber Merkezi | DÜNYA Cumartesi 06 Temmuz 2024 09:27

YAZ DAVOS'U ÇİN'DE YAPILDI

Liderler, geçtiğimiz hafta, Çin'in Dalian kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı'nda (AMNC) 80'den fazla ülkeden 1.600'den fazla küresel lider, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme yoluyla küresel ekonomiyi canlandırmaya yönelik çözümleri görüşmek üzere Çin'de bir araya geldi.

Yaz Davos'u Çin'de yapıldı

Çin'in Dalian kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı'nda (AMNC) yapay zekadan girişimciliğe, enerjiden insanlara kadar programda “Büyüme İçin Yeni Sınırlar” başlığı altında altı temel tema ele alındı. Oturumlarda 5 ortak konu ortaya çıktı. Dünya Ekonomik Forumu'nun 15 Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı'nda altı temel tema ele alındı: Yeni Küresel Ekonomi, Çin ve Dünya, Yapay Zeka Çağında Girişimcilik, Endüstriler İçin Yeni Sınırlar, İnsanlara Yatırım, İklim, Doğa ve Enerjinin Bağlantısı. 

Çin için belirleyici görüşme 

Bu toplantı Çin için belirleyici bir görüşme oldu. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük gelişen pazarı olan Çin, gelecekteki küresel büyümenin merkezinde yer alıyor. Forum, 2007'den bu yana her yıl Çin'de 'Yaz Davos'unu düzenliyor. Ekonomistler küresel ekonominin 2024 yılı için, ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. IMF Başkanı Kristalina Georgieva , Çin'in bir 'yol ayrımında' olduğunu ve denenmiş ve test edilmiş politikalar arasında seçim yapması veya 'yüksek kaliteli büyüme' için kendini yeniden icat etmesi gerektiğini söyledi. Çin Ekonomik Reform Derneği (CSER) Başkanı Peng Sen, AMNC'nin Çin Ekonomik Görünüm oturumunda yaptığı açıklamada, 2023 yılında Çin'in küresel büyümeden yaklaşık %30 pay alacağını söyledi.

Büyümedeki beklenti

Çin'in 2024'ün ilk çeyreğindeki büyümesi beklentilerden yüksek, yüzde 5,3 oldu. "Genel anlamda, Çin ekonomisi yükselişte, ancak bu, sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor. İyileşme süreci henüz çok sağlam temellere sahip değil. Çin'in büyümesi istikrara kavuşurken, bu dünya için iyi bir haber olarak kabul ediliyor. Çin Başbakanı Li Qiang bu toplantının açılışında, ekonominin %5,0 oranında büyüyeceği hedefini duyurdu. Çin'in bunu başaracağından tamamen emin." Başbakan Li Qiang'ın konuşması, yapay zekadan biyomedikal alana kadar birçok sektörün trilyonlarca dolarlık temel endüstrilere dönüşmesinin beklendiğini vurgulayarak büyüme potansiyeli konusunda iyimserlikle işaretlendi.

Çin’den ülkelere çağrı

Çin, dünya ekonomisinin dev gemisini uçsuz bucaksız mavi okyanusa doğru yelken açmak ve insanlık için daha da parlak bir gelecek yaratmak adına tüm ülkelerle el ele vermeye hazır. Çin, özellikle elektrikli araç (EV) sektörü olmak üzere bir diğer büyüyen sektör olan yeşil dönüşümün de merkezinde yer alıyor.