SON DAKİKA
Kızılay masthead
ÖZEL RÖPORTAJ Pazartesi 12 Mayıs 2025 02:37

YATIRIM HEDEFİ KONYA SATIŞ HEDEFİ AVRUPA

Saytek Yönetim Kurulu Başkanı Özer Yıldırım, 11 ülkeye satış yaptığı Avrupa'da pazar payını artırmaya ve halka arz süreciyle şeffaflık, büyüme ve sürdürülebilirlik ekseninde yeni bir döneme adım atmaya hazırlandıklarını söyledi

Yatırım hedefi Konya satış hedefi Avrupa

Şehnaz DEMİRDAL

Sağlık ve geri dönüşüm sektöründe yerli bir atılım olarak sahneye çıkan Saytek, geçen yıl 1,5 milyar lira ciro elde etti. Yurt dışı satışlarında yüzde 680’lik artış yakalayan Saytek üçüncü tesisi Konya’da devralmayı planlıyor.  Şirket, 11 ülkeye satış yaptığı Avrupa’da pazar payını artırmaya ve halka arz süreciyle şeffaflık, büyüme ve sürdürülebilirlik ekseninde yeni bir döneme adım atmaya hazırlanıyor.

Saytek Yönetim Kurulu Başkanı Özer Yıldırım, Saytek’in kuruluşu, büyüme stratejisi, gelecek planları ve sürdürülebilirlik vizyonuna ilişkin sorularımızı yanıtladı. 

Saytek’in hikâyesi nerede ve nasıl başladı?

2001 yılında, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yola çıktık. İlk üretimimiz daha çok ortopedi ve travma ürünlerine odaklıydı. Ancak zamanla bu alanın sadece bir boyutu olduğunu fark ettik. Bir yandan sağlık teknolojilerinde derinleştik, diğer yandan plastik geri dönüşümüne yönelerek çevreye katkı sunmayı hedefledik. Şu anda Düzce Gümüşova OSB’de bulunan 7.200 m² kapalı alana sahip tesisimizde rPET, rPE ve rPP gibi geri dönüştürülmüş hammaddeler üretirken, Ankara’da maske ve medikal cihaz üretimi yapıyoruz. 

Toplam 96 kişiye istihdam sağlayan Saytek, 30 bin ton geri dönüşüm, 110 milyon adet maske üretim kapasitesine sahip. 

Saytek’i diğer üreticilerden ayıran temel fark nedir?

En büyük farkımız çift ayaklı üretim yapımız. Hem çevresel etkisi olan bir sektördeyiz, geri dönüşüm her geçen gün ağırlığı ve önemi artan bir alan, hem de doğrudan insan sağlığına temas eden bir alanda, medikal alanda üretim yapıyoruz. 

Geri dönüşüm yatırımı

Geri dönüşümde özellikle rPET ürünlerine odaklanmanın sebebi nedir?

Gıda ile temas eden plastik ürünlerde geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı Avrupa Birliği direktifleriyle artık zorunlu hale geldi. 2025 itibarıyla AB’de bu oran yüzde 25, 2030’da ise yüzde 30 olacak. Türkiye’de de benzer bir düzenleme planlanıyor. Biz bu sürece erken adapte olduk. rPET üretimimiz hem iç pazar hem ihracat için büyük avantaj sağlıyor. Gıda ambalajı, tekstil ve altyapı sektörleri için kilit bir tedarikçiyiz.

Medikal tarafta hangi alanlara yoğunlaştınız?

Omurga cerrahisi, ortopedi, beyin cerrahisi… Bunların hepsine özel implant, vida, plak gibi çözümler sunuyoruz. Ayrıca nöronavigasyon sistemleri ve görüntüleme cihazlarını hastanelere kiralayarak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırıyoruz. 

Bugün devlet ve özel hastanelere doğrudan satışlarımız var. Ayrıca bayilik kanalıyla da ürünlerimiz yaygın bir şekilde ulaştırılıyor.

saytek-3

Maske üretiminde standart

Maske üretiminde pandemi sonrası değişim yaşandı mı?

Haklısınız, maske üretimi pandemide bir anda patladı. Ancak biz bu alanı sadece kriz fırsatı olarak görmedik. Nonwoven kumaştan ürettiğimiz maskelerle bir standardı tutturduk. Medikal ürün niteliğinde olan solunum koruyucularımız, hâlâ önemli bir pazara sahip. Bugün Ankara’daki 2.500 m² kapalı alana sahip tesisimizde üretime devam ediyoruz.

Maske gelirleri sabit kaldı

Maske gelirleri sabit kalmış gibi duruyor. Bu segmenti korumaya devam edecek misiniz?

Sağlık alanında kalite sürekliliği çok önemli. 2022’de pandemi sonrası düşüşe rağmen, 2023 ve 2024’te 31 milyon TL civarında gelir sabit kaldı. Bu, ürün kalitesinin ve markamızın güvenilirliğinin göstergesi. Stratejik olarak bu segmenti küçük ama prestijli bir alan olarak koruyoruz. 

Takviye edici gıda üretimi

Takviye edici gıdalar ürün gamında neler var? 

Kolajen içerikli ürünler ve vitaminler var. Bildiğiniz üzere kolajen insan vücudunda kemikler, deri, kaslar ve daha pek çok doku ve organın yapısında yüksek oranda yer alan bir protein türüdür. Yapısal bir protein olan kolajen, vücuttaki tüm protein miktarının yaklaşık olarak üçte birini oluşturur. Özellikle bağ dokunun yapısında bol miktarda bulunan kolajen, hücre ve dokuların birbirine bağlanmasını ve bir arada tutulmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla, vücut yapısının sağlıklı bir şekilde korunması açısından kolajen proteininin büyük bir önemi bulunmaktadır. Vücut tarafından sentezlenen kolajenin üretimini bazı besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile arttırılabiliyor. Yaşlanma ile birlikte vücutta kolajen sentezi azalmaktadır. Bu nedenle kırışıklık gibi cilt sorunları oluşmakta, cildin elastikiyeti azalmakta, artrit gibi hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Bunun yanı sıra, kadınlarda da menopozla birlikte kolajen üretimi azalıyor. Bu gibi durumlarda hekime danışarak kolajen takviyeleri kullanılabilir. 

Şirketimiz sığır kaynaklı (Kolajen Peptit) ve balık kaynaklı (Marin Kolajen) olmak üzere iki farklı kolajen içeren takviye edici gıda ürünü ile toplum sağlığının iyileştirilmesine de katkıda bulunuyor. Söz konusu ürünler, şirketimiz tarafından “SaytekMed” markası altında OEM olarak ürettiriyoruz. Ürünlerimiz Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi online pazar yerlerinde satılıyor. Ayrıca C 1000, D3+K2 ve Kara Mürver Ekstresinin yanı sıra çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin yer aldığı SN 250 adlı gıda takviyelerimiz online pazar yerlerinde satılıyor. 

rPET levha ve gıda ambalajı yatırımı

Gündemde yeni yatırımlar var mı? 

Tabii. Konya Kulu OSB’de bize tahsis edilen 24 bin metrekarelik alanda yeni bir tesis kuracağız.  400 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen bu tesisle rPET levha ve gıda ambalajı üretimine geçmeyi planlıyoruz. Fizibilite çalışmaları tamamlandı. 2026’nın son çeyreğinde üretime geçmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımla hem üretim kapasitemizi artıracağız hem de ihracatta daha iddialı olacağız. 

Tesis kapasitesinin yılda 20 bin ton olacağını öngörüyoruz. Ayrıca, 4 MW’lık GES yatırımını devreye almayı planlalıyoruz. 

saytek-2

Avrupa pazarında etkin olacağız

Saytek’i beş yıl sonra nerede görüyorsunuz? 

Saytek, sadece finansal tablolarla değil, çevresel ve toplumsal etkisiyle de konuşulan bir şirket olacak. 5 yıl sonra Avrupa pazarında daha etkin, kendi markasıyla tanınan bir üretici olacağız. 

Finansal verilerde ciddi bir büyüme gözleniyor. Bu büyüme nerelerden kaynaklandı?

Evet, 2022’de 407 milyon TL olan hasılatımız, 2024’te 1,5 milyar TL’yi aştı. Büyümenin ardında birkaç temel dinamik var: Geri dönüşüm ürünlerine olan ilginin artması, AB’nin zorunlu geri dönüştürülmüş hammadde kullanımına geçişi ve bizdeki operasyonel disiplin. Ayrıca 2024’te yurt dışı satışlarımızda yaklaşık yüzde 680’lik bir artış var. Bu, artık sadece yerel bir oyuncu olmadığımızın da göstergesi. 

Bu büyümeyi sağlayan temel unsurlar ise geri dönüşüm faaliyetlerimizin başlaması, medikal segmentteki genişleme ve satış kanallarımızdaki çeşitliliktir. 

Yatırımlarımızı doğru zamanladık

Geri dönüşüm gelirleri üç yılda nasıl bu kadar arttı?

Doğru, 2022’de geri dönüşüm segmentinden hiç gelirimiz yoktu çünkü üretimimiz başlamamıştı. 2023’te 501 milyon TL, 2024’te ise 948 milyon TL’ye ulaşan bir satış hacmine ulaştık. Avrupa ve Türkiye’deki regülasyonlar, rPET ve rPP gibi ürünlerimize olan talebi artırdı. Ayrıca yatırımlarımızı çok doğru zamanladık. 

Medikal tarafta 2024’te düşüş söz konusu, nedenini öğrenebilir miyiz?

Evet, 2023’te medikal gelirimiz 765 milyon TL’ydi, 2024’te 543 milyon TL’ye geriledi. Bunun nedeni, pandemi sonrası ertelenmiş ameliyatların 2023’te yoğunlaşmasıydı. Bu geçici bir zirveydi. 2024’te daha dengeli ve sürdürülebilir bir seviyeye oturdu. Önümüzdeki yıllarda yurt dışı satışları artırarak bu segmenti yeniden büyüteceğiz. 

Yurt dışı pazarlara agresif açılım

Yurt dışı satışlarda durum nedir?

2022’de sadece 2,5 milyon TL olan ihracat gelirimiz, 2023’te 16 milyon TL’ye, 2024’te ise 125 milyon TL’ye ulaştı. Bu yaklaşık yüzde 680’lik bir artış demek. Özellikle Avrupa’da artan sürdürülebilirlik talebi bizi öne çıkardı. Şu an yurt dışı pazarlara daha agresif açılmaya hazırlanıyoruz. 

Dönem kârı 2022’de 16 milyon TL iken 2024’te 207 milyon TL’ye çıkmış, bu konuda bilgi alabilir miyiz? 

Evet, bu da çok değerli bir veri. 2022’de net kâr marjımız yüzde 4,1’di. Bu oran 2023’te yüzde 11,2’ye, 2024’te ise yüzde 13,6’ya yükseldi. Hem operasyonel verimlilik hem de enflasyon muhasebesi kaynaklı parasal kazançlar etkili oldu. 2024’te faaliyet kârımız da 376 milyon TL’yi aştı.

Halka açılmaya hazırız

Saytek halka açılmaya hazırlanıyor. Finansal yapı bu sürece ne kadar hazır? 

Çok hazır. 31.12.2024 itibarıyla net işletme sermayemiz 642 milyon TL. Halka arzla birlikte sadece sermaye değil, güven ve şeffaflık da artırılmış olacak. Finansal olarak sağlam bir temelimiz var. Bu süreç, Saytek’in hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada daha büyük adımlar atmasını sağlayacak.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR