Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Kaya TEMEL | Teknoloji Perşembe 27 Haziran 2024 13:01

YAPAY ZEKAYI SİSTEMİNE ENTEGRE EDEN ŞİRKETLER İSTİHDAMINI AZALTMADI

İnsan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK tarafından yapılan bir araştırma, yapay zekanın bir trend olmanın ötesine geçerek iş süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu gösterdi. Araştırma kapsamında yapılan ankete göre şirketlerin yüzde 65'i yapay zeka ve otomasyon araçlarını projelerinde aktif olarak kullanırken yüzde 18'inin bu yönde bir planlaması bulunmuyor.

Yapay zekayı sistemine entegre eden şirketler istihdamını azaltmadı
Yapay zekanın özellikle geçtiğimiz yıldan itibaren gösterdiği ‘sınırları zorlayan’ gelişim, iş dünyasında köklü bir devrimi işaret ediyor. Teknolojiyi kültürlerinin bir parçası haline getiren şirketler, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini kullanarak hem iş süreçlerini optimize ediyor hem de satış-pazarlamadan insan kaynaklarına kadar tüm alanlarda fark yaratıyor. Ancak tüm bu gelişmeler çalışanların kariyerlerine yönelik endişelerini de beraberinde getiriyor. Türkiye'nin SaaS modelinde hizmet veren ilk ve en büyük insan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK, yapay zekanın şirketler ve çalışanlara etkileri üzerine bir anket gerçekleştirdi. Başta teknoloji-yazılım, danışmanlık, sağlık ve otomotiv olmak üzere farklı sektörlerden 500’e yakın çalışanın katıldığı anket, şirketlerde yapay zeka kullanımında artış olduğunu ortaya koydu.

Her 100 şirketten 17’sinin gelecek planında yapay zeka var

Kolay İK’nın anketine göre şirketlerin yüzde 65’i yapay zeka ve otomasyon teknolojilerini aktif olarak kullanırken yüzde 18’inin bu yönde bir planlaması bulunmuyor. Kalan yüzde 17’lik kesim ise pilot projeler üzerinde çalışıyor veya gelecekte yapay zekayı kullanmayı planlıyor. Yapay zeka sırasıyla en çok yazılım, insan kaynakları, müşteri memnuniyeti ve pazarlama faaliyetlerinde tercih ediliyor. İş süreçlerinde yapay zeka kullanmayan şirketlerin gerekçeleri ise yatırım maliyeti, bu alandaki nitelikli istihdam eksikliği ve kendi sektörleri için fayda sağlamayacağı düşüncesi şeklinde sıralanıyor.
Şirketlerin yüzde 10’unda yapay zeka istihdama pozitif etki ediyor

Şirketlerin yüzde 10’unda yapay zeka istihdama pozitif etki ediyor Endüstri 4 ile birlikte üretimin öncelikli konularından biri haline gelen ‘robotlar işimi elimden alır mı’ sorusu, günümüzde ‘yapay zeka işimi elimden alır mı’ olarak değişmeye başladı. Ankette bu kapsamda yapay zekanın istihdama etkisi de soruldu. Katılımcıların yüzde 65’i şirketlerindeki istihdamda bir değişiklik olmadığını, yüzde 10’u da istihdamda artış yaşandığını veya artış planlandığını ifade etti. Yüzde 18’i şirketlerinde istihdamın azaldığını söylerken yüzde 7’si ise şirketlerinin henüz buna yönelik bir strateji açıklamadığını belirtti.
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR