Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.07
%0.17 0.06
Sterlin £
42.97
%0.28 0.12
Çeyrek Altın
4234.42
%0.82 33.9
SON DAKİKA
Kaya TEMEL | EKONOMİ Cumartesi 13 Temmuz 2024 12:59

YANDEX HAVA DURUMU, TÜRKİYE İÇİN 2024 YAZ TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI

Yandex Hava Durumu meteorologları, bu yıl yaz aylarının Türkiye için yine sıcak geçeceğini tahmin ediyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun, Antalya ve diğer bazı büyük şehirlerde iklim normallerinin üzerinde önemli sıcaklık artışları bekleniyor. Bununla birlikte Türkiye'nin pek çok şehrinde 2024 yazı, 2023 yazına kıyasla biraz daha serin olacak. Sadece İç Anadolu'nun daha sıcak olması bekleniyor. Sıcaklıkların rekor seviyeye ulaşması beklenmiyor.

Yandex Hava Durumu, Türkiye için 2024 yaz tahminlerini açıkladı

 

Beklenen yağış miktarı yine iklim normalleri dahilinde olacak. Ancak geçen yıla göre İç Anadolu ve Ege'de daha kurak, Marmara ve Karadeniz'de ise daha yağışlı bir hava bekleniyor.

 

Temmuz’da sıcaklıklar ve yağışlar nasıl olacak?

Temmuz ayı normalden daha sıcak geçecek. Aylık ortalama sıcaklık (gece ve gündüz sıcaklıklarının ortalaması) Ankara'da 25,1°C'ye (iklim normallerinin +1,5°C üzerinde), İstanbul'da 25,4°C'ye (+1,1°C), İzmir'de 29,2°C'ye (+1,3°C) ulaşabilir. Uzmanlar bu ay için yağış miktarının düşük olacağını, en kurak koşulların İzmir, Antalya ve Ankara’da yaşanacağını tahmin ediliyor. Türkiye'nin en büyük metropolleri arasında en düşük yağış beklentisi Antalya için gerçekleşecek ki, bu ide 31 takvim günü boyunca beklenen yağış sadece 1 milimetre. İzmir yine aynı dönemde sadece 2 milimetre yağış alacak. Meteoroloji uzmanları, uzun vadeli ortalama yağış beklentilerinde herhangi bir rekor veya önemli bir sapma olmayacağına inanıyor. Geçen yıla kıyasla Karadeniz kıyılarına önemli ölçüde daha az yağmur düşmesi bekleniyor.

Ağustos ayında sıcaklıklar artacak

Son 30 yılın hava sıcaklıkları karşılaştırıldığında, Ağustos ayında tüm Türkiye bir kez daha küresel ısınma eğilimiyle karşı karşıya kalacak. Ülkenin büyük şehirleri için bu 0,7 ila 1,3°C arasında değişen önemli sıcaklık artışlarına karşılık gelecek. Bununla birlikte geçen yıla kıyasla, Ege bölgesinin batı kesimi (Efes, Bodrum, Marmaris, Fethiye) hariç, birçok şehir ve bölgede hafif bir soğuma beklentisi hakim. Bu durum, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'nun bir önceki yıla göre daha fazla yağış alacak olmasıyla açıklanabilir.

Eylül ayı gözle görülür bir sıcaklık düşüşüne sahne olacak. Birçok şehirde, örneğin Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Samsun'da aylık ortalama sıcaklıklar Temmuz ve Ağustos aylarına kıyasla 4-5°C düşecek. Tüm Türkiye'de iklimsel sıcaklık normları bir kez daha aşılacak. Ancak 2023 yılına kıyasla 2024 yılı Eylül ayı İç Anadolu ve Ankara başta olmak üzere tüm ülke için daha serin geçecek. Yağış miktarının uzun geçmiş dönem ortalamasına denk olması bekleniyor. Marmara, Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise yağışların geçen yıla göre daha sık olacağı tahmin ediliyor. Örneğin Samsun ve İstanbul'da yağışlar geçen yıla göre 1,5 kat, Antalya'da ise 3 kat daha fazla olacak. Buna karşılık İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde Eylül ayı kurak geçecek. Meteoroloji uzmanlarına göre, Ankara 2023 yılına kıyasla yarı yarıya daha az yağış alacak.

Yandex Hava Durumu, Türkiye için doğru ve yüksek çözünürlüklü bir hava tahmin raporu oluşturmak için önde gelen küresel meteoroloji modellerinin yanı sıra meteoroloji istasyonları, radarlar, radyosondlar ve uydu görüntülerinden elde edilen verileri kullandı. Meteoroloji uzmanları, tahminleri iyileştirmek için geçmiş yılların verilerinin yanı sıra topografya, bitki örtüsü gibi çok sayıda ek parametreyi analize dahil etti. Toplanan tüm bilgiler, profesyonel meteorologlar ve makine öğrenimi uzmanlarının rehberliğinde makine öğrenimi ve güçlü süper bilgisayarlar kullanılarak işlendi.

Önümüzdeki saatlerin kısa vadeli tahminleri (nowcasting) için Yandex Hava Durumu, uygulamadan gelen kullanıcı raporları ve uydu ve radar verilerinin birleştirilmesi dahil olmak üzere kendine özgü yöntemlere başvuruyor. Bu, bir dizi gerçek yaşam senaryosunu kapsayan güvenilir yerel tahminlere olanak tanıyor.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR