SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Çarşamba 27 Ekim 2021 18:43

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA KAYIP 1.8 MİLYAR LİRA

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancılara gayrimenkul satışı işlemlerinde değerleme yöntemine ilişkin gidilen düzenlemenin satışları olumsuz etkilediğini belirterek, 15 günlük süreçte sektörün kaybının 1.8 milyar TL'yi bulduğunu söyledi.

Yabancıya konut satışında kayıp 1.8 milyar lira

20 Eylül'de uygulamaya giren düzenleme ile yabancılara gayrimenkul satışında hileli fiyatlandırmaları engellemek için inşaat ve gayrimenkul firmalarının istedikleri değerleme şirketi ile çalışması uygulamasına son verilmiş ve değerlemeyi yapacak uzmanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden otomatik olarak atanmaya başlamıştı.

Reuters'ta geçen hafta yer alan bir haberde, düzenleme değişikliğinin ardından gelen satış iptalleri ile sektörde yavaşlama yaşandığı belirtilmişti. Haberde, düzenlemenin ardından çok sayıda ekspertiz raporunun konutların satış bedelinin altında kaldığı; özellikle vatandaşlık için gerekli $250,000 bedele ulaşamayan ekspertizler nedeniyle satış iptalleri yaşandığı belirtilmişti.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Akbal, değerleme yöntemindeki değişiklik nedeniyle GİGDER üyelerinin sadece 15 günde 478 milyon TL kaybı olduğunu, firma başına kaybın ise 18 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, "Bugün Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini GİGDER’in gerçekleştirdiğini göz önüne aldığımızda, 478 milyon TL’lik bu kaybın tüm sektöre yansımasının tümevarımla 1.8 milyar TL’yi rahatlıkla bulabileceği somut bir veri üzerinden görülüyor" dedi.

Akbal şöyle konuştu:

"Teminat amaçlı hazırlanan raporlardaki değerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında ortalama %30 ile başlayıp %45’e kadar varabilen değer farklılıkları nedeniyle yabancı alıcıların güveninin kırılması, yaşanan maddi zararın boyutunu yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda itibar kaybına da neden oldu"

Çözüm noktasında acil bir hamle yapılmazsa, önümüzdeki 2-3 ay içinde satışların hızla düşeceğine dikkat çeken Akbal, bu durumda yıl sonundaki 50,000 adetlik satış hedefinin tutmasının çok zor olduğunu, gelecek yılki 30,000 hedefini de yakalamakta zorlanacaklarını söyledi.

Akbal, uygulamanın çıkış nedeni olan "hileli rapor düzenlenmesinin engellenmesi" adına GİGDER olarak alternatif yeni çözümler geliştirdiklerini, bunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile da paylaştıklarını söyledi.

YABANCIYA SATIŞ FİYATI Q3'TE SENE BAŞINA GÖRE %21 ARTTI

Öte yandan GİGDER'in AGS Global işbirliğiyle hayata geçirdiği yabancıya konut satış endeksi "GİGDEKS" verilerine göre, yabancıya ortalama konut satış fiyatı Nisan-Mayıs-Haziran döneminde 194,602 dolar iken Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde ise 196,037 dolar oldu. Böylece Ocak’ta 161,500 dolar olan baz fiyata göre değer %21 arttı.

Araştırmaya katılan sektör temsilcileri, “Yabancılara konut satış adet ve ciroları düşündüğünüzde önümüzdeki 3 ay için öngörünüz nedir?” sorusuna Nisan-Mayıs-Haziran döneminde %91 oranında "Artış bekliyorum" yanıtını verirken, bu oran Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde %36.7'ye geriledi; sektörde yabancıya satıştaki olumlu beklentiler konusunda temkinlilik eğiliminin arttığı görüldü.

Akbal, "Son dönemde uygulamaya geçen otomatik değerleme sisteminin yabancıya gayrimenkul satışlarına olan olumsuz etkileri, sektörde yılın son çeyreğiyle ilgili beklentilerde çekimserlik yarattı” dedi.

ABONE OL