Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cuma 28 Haziran 2024 09:40

YABANCI KONUKLAR: XİNJİANG, KUŞAK VE YOL ORTAK İNŞASINDA ÖNCÜ BİR ROL OYNUYOR

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Xinjiang Komitesi Sekreteri Ma Xingrui ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Erkin Turniyaz, dün 8. Çin-Avrasya Fuarı'na katılan yabancı konuklarla bir araya geldi.

Yabancı konuklar: Xinjiang, Kuşak ve Yol ortak inşasında öncü bir rol oynuyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Xinjiang Komitesi Sekreteri Ma Xingrui ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Erkin Turniyaz, dün 8. Çin-Avrasya Fuarı’na katılan yabancı konuklarla bir araya geldi.

8. Çin-Avrasya Fuarı’nın açılış töreni dün Urumçi kentinde yapıldı. Açılış töreninden sonra Ma Xingrui ve Erkin Turniyaz, Xinjiang Uluslararası Sergiler Merkezi’nde fuara katılan bazı yabancı bakanlar, yetkililer, diplomatlar ve uluslararası örgüt temsilcileriyle toplu görüşme yaptı.

Ma Xingrui, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ÇKP Merkez Komitesi’nin liderliğindeki ülkenin Çin tarzı modernleşme sürecinde güçlü bir devlet inşasını hızlandırarak ulusun büyük şahlanışı için çaba gösterdiğini hatırlattı. Ma, Çin’in sosyalist güçlü devlet inşasının kapsamlı bir şekilde sürdürülmesinin sadece Çin halkına yarar sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda dünyaya da daha fazla fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Xinjiang’ın Çin’in dışa açılma politikasının uygulandığı ön kapısı olduğunu belirten Ma, ÇKP’nin yeni çağdaki Xinjiang stratejisini tam, doğru ve kapsamlı bir şekilde yerine getireceklerini dile getirdi. Ma, günümüzde daha dinamik, dışa açık ve özgüvenli olan Xinjiang’ın farklı ülkelerle karşılıklı yarara dayalı işbirliği perspektifinin geniş olduğunu kaydetti.

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti lideri Rüstem Minnihanov, ülkesinin kendi koşullarına dayanarak Çin ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmek için katkıda bulunmaya çalıştığını belirtti. Minnihanov, fuar vesilesiyle Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi ve Avrasya ülkeleriyle arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerini güçlendirmek istediğini dile getirdi.

Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming, Xinjiang’ın dinamizminin Çin-Avrasya Fuarı ile Avrasya ülkelerine iletildiğini belirtti. Xinjiang’ın Çin’in Avrasya’ya yönelik batı kapısı olduğuna işaret eden Zhang, gelecek dönemde Xinjiang’ın SİÖ kapsamında farklı ülkelerle altyapı tesislerinin bağlanırlığı, tarım, gıda güvenliği ve turizm alanlarındaki işbirliğini artırmasını beklediğini söyledi.

İran’ın Beijing Büyükelçisi Muhsin Bahtiyar, Xinjiang’ın Kuşak ve Yol ortak inşasında öncü bir rol oynadığına dikkat çekti. İran’ın Xinjiang ile arasındaki işbirliğine önem verdiğini belirten büyükelçi, bölgeler arası işbirliğinde ileriye adımlar atmaya hazır olduklarını kaydetti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR