Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.11
%0.28 0.1
Sterlin £
42.92
%0.17 0.07
Çeyrek Altın
4234.5
%0.82 33.98
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 13 Temmuz 2024 17:00

Xİ: ÇİN-SOLOMON ADALARI KADER BİRLİĞİNİ EL ELE OLUŞTURMAYA HAZIRIZ

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing'de resmi Çin ziyaretinde bulunan Solomon Adaları Başbakanı Jeremiah Manele'yle görüştü.

Xi: Çin-Solomon Adaları kader birliğini el ele oluşturmaya hazırız

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de resmi Çin ziyaretinde bulunan Solomon Adaları Başbakanı Jeremiah Manele’yle görüştü.

Xi, Solomon Adaları’nı kendi koşullarına uygun kalkınma yolunu izleme ve ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını savunma gibi konularda desteklediklerini belirtti.

Xi, şöyle konuştu: “Çin, Solomon Adaları’yla stratejik iletişimi güçlendirmeye, birbirinin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda karşılıklı destek vermeye, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin Solomon Adaları’nın kalkınma stratejisiyle kenetlenmesini ilerletmeye, kırsal kalkınma, tıbbi hizmetler, altyapı, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmeye ve iki halka daha fazla fayda sağlamak amacıyla Çin-Solomon Adaları kader birliğini el ele oluşturmaya hazır.”

Çin ile Solomon Adaları gibi Pasifik ada ülkeleri arasındaki dostane işbirliğinin Güney-Güney İşbirliği ve Küresel Güney çerçevelerinde yürütüldüğünün ve hiçbir üçüncü tarafı hedef almadığının ve Çin’in hiçbir çıkar arayışında olmadığının altını çizen Xi, Çin’in Solomon Adaları’nın gelişmesine yardım etmeye, Birleşmiş Milletler ve Pasifik Adaları Forumu gibi çok taraflı platformlardaki koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmeye ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmaya devam etmeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Solomon Adaları Başbakanı Jeremiah Manele, Fujian eyaletinden başlayan bu seferki ziyareti kapsamında, Çin’in kalkınma alanında kaydettiği dev başarılara tanıklık ettiğini ve iki ülke arasındaki işbirliğinin büyük potansiyele ve geniş perspektife sahip olduğunun farkına vardığını dile getirdi.

Manele, gelişmekte olan ülkelere örnek olan Çin’in çok taraflılığa bağlı kaldığını, “klik oluşturmaya” kalkışmadığını, jeopolitik yapmadığını, başka ülkelerden taraf seçmesini istemediğini ve uluslararası toplumun dayanışmasını ve işbirliğini güçlendirmesini teşvik ettiğini söyledi.

Manele Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin dünyada barış, istikrar ve ortak kalkınmanın ilerletilmesine yararlı olduğuna, özellikle Solomon Adaları gibi küçük ülkeler için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Tek Çin ilkesine bağlı kalarak “Taiwan’ın bağımsızlığını” amaçlayan girişimlere karşı çıktıklarını ifade eden Manele, Çin hükümetinin ulusal birleşmeyi gerçekleştirmek için harcadığı tüm çabalara kararlılıkla destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Manele, ayrıca Solomon Adaları-Çin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini derinleştirerek Solomon Adaları-Çin kader birliğini oluşturmaya hazır olduklarını kaydetti.

İki taraf arasında Çin Halk Cumhuriyeti ve Solomon Adaları Ortak Bildirisi yayımlandı. Bildiride Çin ile Solomon Adaları arasında yeni dönemde karşılıklı saygıya ve ortak kalkınmaya dayalı kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin derinleştirilmesi ve yeni dönemde Çin-Solomon Adaları kader birliğinin oluşturulması konularında fikir birliğine varıldığı ifade edildi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR