Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 27 Temmuz 2024 20:00

WANG Yİ, BORRELL İLE GÖRÜŞTÜ

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Vientiane'de Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

Wang Yi, Borrell ile görüştü

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Vientiane'de Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

Wang Yi, Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi'nin 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda reformların daha kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin teşvik edilmesi için yeni bir plan çizildiğini belirterek, Çin'in yüksek kaliteli kalkınması ve üst düzey açılmasının Çin-AB işbirliğine de yeni fırsatlar getireceğini söyledi. Çin ile AB arasındaki ortak görüşlerin farklılıklardan çok daha fazla olduğuna işaret eden Wang, sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir bir Çin-AB ilişkilerinin, her iki tarafın temel çıkarlarına uyduğunu ve aynı zamanda uluslararası toplumun genel beklentisi olduğunu ifade etti. Wang Yi, Çin’in yeni AB kurumlarının Çin'e karşı rasyonel ve pragmatik bir politika izlemesini, Çin'in gelişimine nesnel ve dostane bir şekilde bakmasını ve Çin-AB ilişkilerinde sorunsuz bir geçiş sağlamasını beklediğini belirtti.

Wang Yi, AB'nin Çin'in elektrikli araçlarına yönelik anti-sübvansiyon soruşturmasının tipik bir ticari korumacılık olduğunu ve küresel yeşil dönüşüme elverişli olmadığını vurguladı. Wang ayrıca, iki tarafın diyalog ve istişare yoluyla makul bir çözüm bularak serbest ticaret sistemini ve ekonomik küreselleşmeyi ortaklaşa korumasını beklediklerinin altını çizdi.

Borrell, Çin’le olan ilişkilerine büyük önem veren ve Çin'e yönelik politikasında bağımsızlığını koruyan AB'nin, Çin’le iletişimi sürdürmeye ve karşılıklı şekilde birbirinin tutumumu daha iyi anlamaya hazır olduğunu söyledi. Borrell, AB’nin her zaman Taiwan'ın bir ülke olmadığı ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Çin'i temsil eden tek yasal hükümet olduğu görüşünü savunduğunu, dolayısıyla AB’nin Tek Çin politikasını sürdürmeye devam edeceğini kaydetti. AB’nin Çin ve Brezilya'nın Ukrayna krizine siyasi çözümle ilgili barış girişimine büyük önem verdiğine dikkat çeken Borrell, Filistinli gruplar arasında uzlaşmayı teşvik ettiği için Çin'i tebrik ettiklerini ve Çin ile birlikte barışı hızlandırmaya hazır olduklarını belirtti.

ABONE OL