VİZEDE KİLİT SIĞINMACILIK
İş dünyası, Avrupa vize sorununu aşamamaktan şikayet ederken, temel sorunun "sığınmacı" olduğu belirtildi. Dünyadan 1 milyon vize başvurusu gelirken, Türkiye'den başvuru yapanların sayısının 1 milyon olduğu belirtildi. Vize alanlardan 100 bin kişinin ise sığınmacı olarak Avrupa'da kaldığı ifade edildi. Kaynaklar, Türkiye'den başvuruların bu nedenle reddedildiğini belirtiyor

Schengen vizesi, özellikle Türk iş dünyası için büyük bir sorun olarak devam ediyor. Türkiye’den 1 milyon kişinin vize için başvuruda bulunduğu, bunun yüzde 15’lik kısmının reddedildiği belirtilirken, ret gerekçesinin ise vize alarak Avrupa’ya gideler arasında 100 bin kişinin sığınmacı olarak kalması gösteriliyor.
Sanatçılar, sporcular ve akademisyenler de vize krizinin çözülmemesi nedeniyle yurt dışı planlarını askıya alıyor.
Avrupa’ya dünyadan yılda 100 milyon vize başvurusu yapıldığı belirtiliyor. Türkiye’den ise yapılan başvuru sayısı 1 milyon. Bu başvuruların yüzde 15’inin olumsuz cevaplandığı ifade edilirken, Türkiye’den gidenlerin “sığınmacı” olarak bu ülkelerde kalması da büyük sorun oluşturuyor.
Vize vermek istemiyorlar
Avrupa’nın “sığınmacı” riskine karşı Türk vatandaşlarına vize vermek istemediği belirtilirken, bu sorunun kısa sürede çözülmesinin mümkün olmadığı görüşü ağırlık kazanıyor.
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Türk iş dünyasının karşı karşıya olduğu vize engelinin haksız bir rekabet yarattığını belirtse de Avrupa vize başvurularına olumsuz yanıt vermeye devam ediyor.
Dalgakıran, sadece iş insanları değil binlerce şirket çalışanının da işinin aksadığını vurgularken, sorunu yeşil pasaportla çözmeye çalıştıklarını, ancak yakında yeşile de sınır koymaya başlayacaklar diye tedirgin olduklarını da ifade ediyor.
Dalgakıran ayrıca Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik kaçak göç güzergahı haline geldiğini belirterek, “Verilere göre 1 milyon Türk bu şekilde yurt dışında yaşıyor” dedi ve vize kısıtlamalarının arka planına dikkat çekti.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz ise vize başvurularında istenen belgelerin fazlalığına dikkat çekerken, “Tapudan şirket faaliyet raporlarına kadar tüm belgeleri dökmemize rağmen yine de vizede sorun olabiliyor” dedi. Öksüz, yeşil pasaportun bazı durumlarda çözüm sunduğunu ancak kapsamının genişlemesinin de yeni sorunlar yaratabileceğini kaydetti.
Vize meselesinden sıkıldık
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise bu sorunun giderek yapısal bir krize dönüştüğünü söylemişti. Yalçındağ, “Ama vize meselesi artık konuşmaktan sıkıldığımız bir başlık ve aşmaya çalışmaktan yorulduğumuz bir bariyer haline geldi” değerlendirmesi yapmıştı.
Yalçındağ, Avrupa’nın meseleyi siyasi korkularla ele aldığını savunarak şu ifadeleri kullanmıştı:
“Maalesef ortaya çıkan tablo sorunun çözümüne yönelik Avrupalı dostlarımızın isteksizliğini gösteriyor. Artık geçtiğimiz on yılların yersiz korkularından ve kalıplarından sıyrılmalıyız. Eğer sıyrılamazsak krizleri fırsata çevirmek bir yana, bu krizlere kapılırız. Evrensel ilkeler gündelik siyasi olaylara malzeme edilmemeli."