SON DAKİKA
Teknoloji Çarşamba 11 Eylül 2024 02:51

VERİ VE YAPAY ZEKANIN İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİNE ETKİSİ

TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 37'nci bölümünde TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu ve Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, veri ve yapay zekanın iş yapış şekillerine etkisini konuştu.

Veri ve yapay zekanın iş yapış şekillerine etkisi

TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünde Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu'nun sorularını yanıtladı.

 

Türkiye'deki genel pazarın, tüm oyuncular dahil olmak üzere analiz edildiğinde, yapay zekanın erken ve doğru politikalarla hayata geçmesi durumunda önümüzdeki 10 yıl içerisinde GDP'ye yüzde 5'lik bir artış yapacağını öngördüklerini belirten Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, “Bunun rakamsal karşılığı aslında 1.2 - 1.4 trilyon TL veya 50-60 milyar dolar. Sektörel büyüklük olarak düşününce de karşımıza Türkiye'deki konaklama ve yeme-içme sektörünün toplamı kadar bir büyüklük. Bunu servis sektörü olarak düşününce çok büyük bir faaliyet. Bu faaliyet kapasitesinin ikiyle çarpıldığını düşünürsek etki çok büyük” ifadelerini kullandı.

 

Bulut bilişimin, Türkiye'de hem bilişim ekosistemi hem de hükümet tarafından önceliklendirilen alanların başında geldiğini söyleyen Önder Güler, “Her zaman verinin yerelliği, verinin güvenliği ve gizliliği konuları birinci öncelik olmak kaydıyla, bu konuda önümüzde önemli bir fırsatın olduğunu hepimiz biliyoruz. Google olarak bu konuya özel çözümleri sürekli geliştiriyoruz. Diğer oyuncular aynı şekilde. Mevcut teknolojik çözümler birçok şeyi adresleyebiliyor ama eksponansiyel olarak artan veri işleme ihtiyacı doğal olarak büyük ölçekli, daha geniş yetenekli platformların ihtiyacını gündeme getiriyor. Türkiye'nin bu konuda birazcık arayı açtığını, bir parça geride olduğunu biliyoruz. Ama ümit ediyorum önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde bu konuda daha önemli adımlar atılacak. 27 Temmuz'da Sanayi Bakanlığımızın açıkladığı HİT-30 öncelikli teknolojik yatırımlar ve bu konuya yönelik teşvikler çok önemli. Hem kamu tarafında bu konuda çok iyi bir bilinçlenme ve önceliklendirme var. Hem de bizim gibi tüm oyuncular bu konuda teknik gelişmelerle, yeniliklerle, bu gibi durumlara adresleyebilecek özel çözümlerle çeşitli adımlar atıyor. Ben iyimserim. İhtiyacımız var ve çözümlerin gelişeceğini de görebiliyorum” dedi.

ABONE OL