SON DAKİKA
GÜNDEM Perşembe 05 Eylül 2024 02:34

VERGİ YÜZSÜZLERİ İÇİN HAZIRLIK BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon ve üzerinde vergi borcu ile cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklamıştı. Bakan Şimşek, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacağını söylemişti.

Vergi yüzsüzleri için hazırlık başladı

Tüm vergi daireleri, vergi yüzsüzlerinin listesini hazırlamaya başladı. Vergi yüzsüzlerini telaş alırken birçok sektörde itibarlarını korumak isteyen şirketler “yüzsüzler listesi”nde yer almamak için yoğun bir çaba göstermeye başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı da 5 milyon liradan yüksek vergi borcu ya da cezası olan şirketlerin isimlerini listelemeye başladı. 

Denetimler de başlayacak

Vergi müfettişlerinin düşük gelir beyan eden doktor, avukat, kuyumcu gibi sektörlerde hizmet veren mükelleflerin hesaplarını denetlemek için çalışma içinde oldukları belirtildi. Özellikle kamuoyunda asgari ücretin altında gelir gösterildiği belirtilen söz konusu meslek gruplarına yönelik detaylı inceleme yapılacağı, yaşam standartlarının inceleme altına alınacağı ifade ediliyor. Sahibi oldukları otomobillerden gayrimenkullere kadar mal varlıklarının inceleneceği, bu kadar düşük kazanç elde edenin nasıl lüks içinde yaşadıkları soruşturulacak. 

Sıra eğitimde

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın da ortak bir çalışma ile öğrenci velilerine ulaşacağı da iddialar arasında. Bakanlık müfettişlerinin velilere, özel ders aldıkları eğitimcilerden fatura ya da makbuz talep etmeleri istenecek. Böylece özel ders verip karşılığında herhangi bir fatura ya da makbuz vermeyen bu eğitimcilerin kazandıkları ek gelirler de vergilendirilmiş olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının bu konu üzerinde titizlikle çalışma yaptıkları ifade ediliyor.