Dolar $
32.91
%0.2 0.06
Euro €
35.27
%-0.07 -0.02
Sterlin £
41.66
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
3996.4
%-0.15 -5.77
SON DAKİKA
Haber Merkezi | EKONOMİ Cuma 21 Haziran 2024 10:50

VERGİ REFORM PAKETİNDE 'NEREDEN BULDUN?' DÜZENLEMESİ YER ALACAK MI?

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, kısa süre içinde Meclis'e sunulması beklenen vergi reform paketiyle ilgili bir ayrıntıya dikkati çekti. Kumdakcı, "Yasalaşması beklenen yeni düzenlemelerde en dikkat çekici husus kişilerin beyan ettiği vergi matrahı ile toplam harcama tutarları arasındaki ilişkinin, uyumun ya da uyumsuzluğun tespit edilmesine yönelik olarak yapılacak revizyon. Taslak çalışmada "Özel Gider (Harcama) Bildirimi Uygulaması" adı verilen düzenlemeyle; risk analizi sonucu beyana tabi gelirleri ile yapılan harcamaları arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden Özel Gider (Harcama) Bildirimi istenmesi ve aradaki farkın izah edilememesi durumunda ilgili hakkında vergi incelemesi yapılması, izah edilemeyen fark tutarların arızi kazanç olarak kabul edilerek gelir vergisi tarh edilmesi öngörülüyor" dedi.

Vergi reform paketinde 'Nereden Buldun?' düzenlemesi yer alacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı vergi reform paketi gündemdeki yerini koruyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması beklenen yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili detaylar milyonlarca mükellefi yakından ilgilendiriyor. Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı ve CSK Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kumdakcı, yeni vergi paketinde yer alması öngörülen ‘Nereden Buldun’ başlığı ile ilgili detayları şu cümlelerle özetledi:

Yeni vergi düzenlemelerine ilişkin değişikliklere ilişkin taslak çalışmada; gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden asgari gelir / kurumlar vergisi alınması, gayrimenkul kira ve satış kazanç istisnalarının kaldırılması; tacir ve serbest meslek erbaplarına yönelik hasılat takibi uygulaması, kurumlar vergisi mükelleflerince yapılan bazı ödemelerin tevkifat kapsamına alınması, basit usulde vergilendirme sisteminin kaldırılması gibi vergi kanunlarına yönelik çok kapsamlı değişikliler bulunuyor. Ancak bunlar içinde en dikkat çekeni; kişilerin beyan ettiği vergi matrahı ile toplam harcama tutarları arasındaki ilişkinin, uyumun ya da uyumsuzluğun tespit edilmesine yönelik olarak yapılacak düzenleme. Bu düzenlemeyi ‘Nereden Buldun?’ yasasına benzetmek de mümkün. Düzenlemeyle beyan edilen matrah ile yapılan harcama arasında ciddi bir orantısızlık bulunması durumunda, orantısız olarak yapılan harcamanın kaynağının sorulabilmesi ve açıklanamayan servet artışlarının vergilendirilmesi amaçlanıyor. Ülkemizde vergilendirmeye yönelik kayıt dışılığın en önemli nedeni vergilendirme dışı bırakılan satış kazançları diğer bir ifadeyle kayıt dışı hasılat. Bu şekilde vergilendirilmeden elde edilen kazançlarla genellikle araba, ev gibi menkul ve gayrimenkul mal alımları ya da lüks tüketim harcamaları yapılıyor.

Taslak çalışmada “Özel Gider (Harcama) Bildirimi Uygulaması” adı verilen düzenlemeyle; risk analizi sonucu beyana tabi gelirleri ile yapılan harcamaları arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden Özel Gider (Harcama) Bildirimi istenmesi ve aradaki farkın izah edilememesi durumunda ilgili hakkında vergi incelemesi yapılması, izah edilemeyen fark tutarların arızi kazanç olarak kabul edilerek gelir vergisi tarh edilmesi öngörülüyor. Vergi beyanı – yapılan harcama karşılaştırmasında; kişiler için gelir olarak addedilen beyana tabi gelirler (ticari, zirai, mesleki kazanç, ücret gelirleri, menkul gayrimenkul sermaye iradı, değer artış kazancı), veraseten veya ivazsız intikaller, banka hesabına yatan paralar, kullanılan krediler, gayrimenkul ve araç satışları; tapu, noter, banka vb. yerlerden alınan bilgilerle oluşturulacak gayrimenkul ve taşıt alımları, kredi kartı harcamaları, seyahat harcamaları, kira ve aidat ödemeleri, eğitim harcamaları dikkate alınacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde beyan edilen vergi matrahının, yapılan toplam harcama tutarının yüzde 20’sini aşan oranda altında olması ve aradaki farka ilişkin tatmin edici bir izah yapılamaması durumunda fark tutar, arızi kazanç olarak vergilendirilecek.”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR