Dolar $
33.96
%0.22 0.07
Euro €
37.55
%0.09 0.03
Sterlin £
44.56
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
4475.94
%0.46 20.3
SON DAKİKA
FİNANS Salı 03 Eylül 2024 08:50

VERGİ PANİĞİ BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 5 milyon ve üzerinde vergi borcu ile cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklamasının ardından vergisini ya da cezasını ödemeyen mükellefleri korku sardı.

Vergi paniği başladı

“Vergi yüzsüzü” olarak anılmak istemeyen, itibarının düşmesinden korkan mükelleflerin ay sonuna kadar devlete olan borçlarını ödemesi gerekirken, ödemeyecek olanların ilan edilmesi, bu şirketlerin itibarlarının kamuoyu önünde sıfırlanması anlamına geliyor.

Vergi vermek vatandaşlık borcu

Vergi ödemenin “vatandaşlık borcu” olarak nitelendirilmesi, vergi vermekten kaçınan şirketlerin bu borcu yerine getirmemesi, olayın bir başka boyutu. Tüm uyarılara rağmen vergi vermemekte ısrar eden şirketlerin adları, ne kadar borçları olduğu ay sonunda açıklanmasıyla tam anlamıyla bir itibar zedelenmesi olacak. 

Bankalar kredileri kesebilir

Vergi yüzsüzlerinin adlarının açıklanmasıyla bu şirketler sadece itibarlarının zedelenmesiyle kalmayacak, başka dezavantajları da olacak. Örneğin bankalar kredi verirken açıklanan listeyi baz alma riski var. Bu durumda vergisini ödemeyenlerin ticari faaliyetleri zora girebilecek. Bankalardan yatırım için kullanmayı düşündükleri krediler zora girecek. Zira bankalar, kredi verirken açıklanan listeyi değerlendirecek. Ayrıca vergi vermemekte ısrar eden şirketlerin kamu ihalelerinden çıkarılma riski de bir başka ayrıntı. 

Protokol listesinden çıkarılabilirler

Vergi yüzsüzü olarak açıklanan şirketlerin yönetim kurulu başkanlarının protokol listesinden çıkarılma olasılığı da bir başka risk olarak karşılarında duruyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Listelerde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz” açıklaması yapmıştı. Şimşek, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacağını açıklamıştı. 

ABONE OL