SON DAKİKA
Savunma Perşembe 10 Ekim 2024 10:04

VAN'DA 10 SAAT HAVADA KALABİLEN İHA GELİŞTİRİLDİ

Van'da bir grup mühendis, bulut altı görevleri yapabilecek ve yaklaşık 10 saat havada kalabilen insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.

Van'da 10 saat havada kalabilen İHA geliştirildi

Makine, havacılık, uzay, yazılım, mekatronik, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan ekip, 2021 yılında insansız uçakların maliyet ve özelliklerini inceleyerek yük taşıma kapasiteli bir İHA üretmek için çalışmalara başladı. İlk olarak "Artos Teknoloji" adını verdikleri şirketi kurarak İHA prototipini hazırlayan mühendisler, projeleriyle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek almaya hak kazandı. Bu sayede açtıkları atölyede, bulut altı görevleri yapabilen benzinli modelin 10 saat uçma kapasitesine sahip sabit kanatlı İHA üretimine başladılar.

Havacılık ve uzay mühendisi Ziya Demir Yusufoğlu, insansız hava araçlarını "art-v1 elektrikli" ve "art-v1 benzinli" olarak tasarladıklarını belirtti. İHA'ların anlık istihbarat ihtiyacını karşılamaya yönelik üretildiğini ifade eden Yusufoğlu, “İnsansız hava araçlarıyla 10 dakika içinde 10 kilometre mesafede ne olup bittiğini anlık gözlemleyebilirsiniz. Kullanıcı açısından taşınabilir olmasıyla öne çıkmaktadır. Özel olarak tasarlanan çantasında 3 dakikada kurulumu yapılıyor," dedi. Ayrıca, "Benzinli modelin 10 saat havada kalma süresi ve 4 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi ile öne çıkıyor. Elektrikli versiyon ise 5 saat uçuş süresine sahip," diye ekledi.

Ekibin, İHA'ların elle fırlatma, fırlatma rampası ve bulunduğu yerden kalkış özellikleri olduğunu da vurgulayan Yusufoğlu, “Bir piste ihtiyaç duyulmadan istenilen yerde uçuş yapılabilir. Yılda 80 İHA üretmeyi planlıyoruz ve ürünlerimizi yurt dışına da göndererek sektörde söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar 32 test uçuşu gerçekleştirdik ve seri üretim aşamasına geçtik. Gövde kompozit malzemeden üretildiği için zorlu hava şartlarına son derece dayanıklıdır," dedi. Yusufoğlu, İHA'ların farklı arazi yapılarında kullanılabilmesi için tasarlandığını belirtti. 

Geliştirdikleri insansız hava aracının ekonomik, teknolojik ve ulaşılabilirlik açısından büyük avantajlar sunduğunu da sözlerine ekleyen Yusufoğlu, “Dünyada en çok satan İHA modellerini baz alarak geliştirdiğimiz art-v1, sektördeki ihtiyaçlara uygun olarak tasarlandı. Hedefimiz, bu alanda yerli ve milli ürünlerimizi daha da geliştirmek ve uluslararası pazarda da tanınan bir marka olmaktır,” şeklinde konuştu.

Ekip, ayrıca gelecekte geliştirdikleri İHA’ları daha da ileri düzeye taşımak için Ar-Ge çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. İnsansız hava araçlarının askeri, sivil ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için sunduğu potansiyeli vurgulayan Yusufoğlu, bu araçların güvenlikten tarıma kadar pek çok alanda devrim yaratabileceğini düşündüklerini ifade etti. “Yurt dışında gerçekleştirilecek olan çeşitli fuar ve etkinliklere katılarak, ürünlerimizin tanıtımını yapmayı ve global pazarda yer edinmeyi planlıyoruz,” diye ekledi. 

Artos Teknoloji'nin hedefleri arasında, yerli üretimin artmasına katkı sağlamak, mühendislik alanında genç yeteneklerin yetişmesine destek vermek ve Türkiye’nin savunma sanayisine daha fazla katkıda bulunmak da yer alıyor. Yusufoğlu “Böylece, yerli İHA üretiminde bir adım daha ileri gitmeyi ve ülkemizin bu alandaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

ABONE OL