Dolar $
32.92
%0.21 0.07
Euro €
35.21
%-0.12 -0.04
Sterlin £
41.61
%-0.1 -0.04
Çeyrek Altın
4017.48
%0.38 15.06
SON DAKİKA
Cansu AKARCA | Teknoloji Çarşamba 26 Haziran 2024 12:10

UZUN VADELİ YATIRIMCILAR, BALİNALAR VE MADENCİLER BTC ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR

Bitfinex Alpha Raporu'na göre, Spot Bitcoin ETF'lerinden net çıkışlar yaşanarak 20 günlük giriş serisi son buldu. Uzun vadeli yatırımcılar, balinalar ve madencilerden gelen satışlar, ETF yatırımcılarından gelen satışlardan daha belirleyici oldu. Ayrıca, madenci rezervlerinin azalması ve FED'in faiz oranlarını koruma kararı da Bitcoin'in değerlemesinde etkili oldu.

Uzun vadeli yatırımcılar, balinalar ve madenciler BTC üzerinde baskı oluşturuyor

Bitfinex’in 109. Alpha Raporu’na göre geçen hafta Bitcoin için dalgalı geçerken Spot Bitcoin ETF'lerinden önemli net çıkışlar yaşanmasıyla 20 günlük giriş serisi sonlandı. Bu tablo Nisan ayı sonundaki çıkışları hatırlattı.

Geçmişe bakıldığında ETF yatırım akışlarının, Bitcoin etrafındaki yatırımcı duyarlılığını ölçmek için izlenmeye değer bir metrik olduğu ortaya konsa da bunlar her zaman "smart money" akışlarıyla uyumlu olamayabiliyor. Ayrıca piyasa yönünü öngörmeye yarar bir durumdan ziyade, fiyat değişimlerine tepki olarak ortaya çıkan bir sonuç olduklarını akılda bulundurmak gerekiyor. BTC her 70 bin doların üzerine çıktığında, net ETF girişleri günlük 1 milyar dolara yaklaşıyor. Geçtiğimiz hafta fiyat düşerken, ETF akışları beş günün dördünde günü eksilerde bitirdi.

Madenciler operasyonel verimliliklerini sürdürmekte zorlanıyor

BTC'nin değerlemesinde geçen hafta en kritik belirleyicinin yayınlanan ABD tüketici enflasyon verileri ve Federal Rezerv'in faiz oranı kararları olduğu söyleniyor. On-chain metrikler satışların çoğunun ETF yatırımcılarından değil, uzun vadeli yatırımcılar (LTH), balinalar ve madencilerden geldiğini gösteriyor. Balina varlıklarını ölçen Hodler Net Pozisyon Değişim metriği, son dokuz gündür sürekli negatif değerler gösteriyor. Daha fazla balinanın bakiyelerini borsalara yatırmasıyla da Bitcoin Exchange Whale Ratio (EWR) yükselmeye devam ediyor. Bu gruplar, ETF'lere kıyasla daha fazla Bitcoin sahiplerine ve piyasaya açık bir baskı uyguluyor.

Buna ek olarak, madenci rezervleri yarılanma sonrası dahi azalmaya devam ediyor. Bu da madencilerin operasyonel verimliliği sürdürmekte zorlandıklarını, bu yüzden de kârlılıklarını korumak ve daha üst model makinelere yatırım yapmak amacıyla varlıklarını satmaya devam ettiklerini gösteriyor. Bununla birlikte, madenci rezervlerinin son dört yılın en düşük seviyelerine yaklaşması nedeniyle bu gruptan gelen satış baskısının çok düşük olduğu söylenebilir.

Ether ETF olasılığı yakın görünüyor

Bitcoin geçen hafta FED'in mevcut faiz oranlarını korumanın yanı sıra potansiyel faiz indirimlerini aralık ayına kadar erteleme olasılığı olduğunu belirtmesinin ardından korkuya kapıldı. Ancak bu düşüşe rağmen, geçen hafta açıklanan diğer ekonomik göstergelerin, iyimser yaklaşımlar için daha fazla alan oluşturduğunu belirtmek gerekiyor.

Geçen hafta Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler'ın önümüzdeki aylarda olası bir onaydan bahsetmesinin ardından, bir Ether ETF olasılığı daha da yakın görünüyor. Analistler ilk spot Ether ETF'inin SEC'nin başvuru sahiplerinden yalnızca minimal düzenlemeler beklediği geri bildirimlerine dayanarak, 2 Temmuz kadar yakın bir tarihte piyasaya çıkabileceğini öngörüyor.

Ek olarak, bir BIS anketi merkez bankaları arasında CBDC denemelerinde önemli bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Kavram kanıtlama (POC) projeleri %35 artarken, öncü denemeler ise, özellikle gelişmiş ekonomilerde, 2022'den 2023'e kadar neredeyse üç katına çıktı. Bu, kriptonun başlangıçtan günümüze ne kadar yol kat ettiğini gösteriyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR