Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
SAĞLIK Pazar 11 Ağustos 2024 15:10

UZUN KOVİD'İN 400 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİĞİ BELİRLENDİ

Uzun Kovid'in dünya çapında en az 400 milyon kişiyi etkilediği ve yılda küresel ekonominin yüzde 1'ine mal olduğu ortaya kondu.

Uzun Kovid'in 400 milyon kişiyi etkilediği belirlendi

Kovid-19 pandemisinin başladığı 2020'de tanımlanan uzun Kovid, SARS-CoV-2 virüsüne yakanlandıktan sonraki üç ayda yeni semptomların ortaya çıkması ve bunların en az iki ay boyunca sürmesini ifade ediyor.

Yaygın semptomlar arasında yorgunluk, nefes almakta zorlanma ve bilişsel işlevlerde gerileme yer alıyor. 

Tanımlanmasının üzerinden neredeyse 5 yıl geçmesine ve milyonlarca kişiyi etkilemesine rağmen uzun Kovid hâlâ ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Nature Medicine adlı hakemli dergide 9 Ağustos'ta yayımlanan bir araştırmada, daha önceki çalışmalardan yararlanılarak bu hastalığın küresel çaptaki etkisi masaya yatırıldı.

Araştırmacılar 2023 sonu itibarıyla dünyadaki yetişkinlerin yüzde 6'sı ve çocukların yüzde 1'inin, yani 400 milyon kişinin uzun Kovid'e yaklandığını tahmin ediyor. 

Çalışmaya Kovid-19'a birden fazla kez yakalanan kişilerin verisi dahil edilmediğinden, sayının aslında çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. 

Hastalığın yarattığı mali yükü hesaplarken sağlık hizmeti masraflarını çıkaran ekip, uzun Kovid'in Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerine yıllık 864 milyar ila 1,04 trilyon dolara mal olduğunu hesapladı. 

Uzun Kovid uzmanı araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:

Mevcut tüm verilere dayanarak yapılan ihtiyatlı tahimine göre, uzun Kovid'in yıllık küresel ekonomik zararı yaklaşık 1 trilyon dolar, yani 2024 küresel GSYİH'sinin yüzde 1'i olabilir.

Bilim insanları bu tahmini, yaşam kalitesindeki düşüş ve işgücüne katılımdaki azalmalar üzerinden yapıyor. 

Yeni çalışmayı yürüten ekip uzun Kovid'in daha iyi araştırılması çağrısında bulunuyor. Çalışmaya göre uzun Kovid geçiren hastaların yalnızca yüzde 7 ila yüzde 10'u iki yılın arından tamamen iyileşiyor. 

Ayrıca uzun Kovid'in kalp, bağışıklık sistemi ve üreme de dahil "neredeyse bütün organ sistemlerini" etkilediği vugulanıyor. 

Araştırma ekibi hem hastalığın ardındaki mekanizmaların daha iyi öğrenilmesi hem de buna karşı yeni aşı ve ilaçların geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Makalenin başyazarı Ziyad Al-Aly "Bence devlet kurumları Kovid bitmiş ve uzun Kovid yokmuş gibi davranmaya can atıyor" diyerek ekliyor: 

Acil servis muayeneleri ve hastaneye yatışlar bu yaz keskin bir şekilde artmamış gibi davranmak çok daha hoş geliyor.