Dolar $
33.74
%0.16 0.05
Euro €
37.23
%0.2 0.07
Sterlin £
43.68
%0.03 0.01
Çeyrek Altın
4437.72
%-0.28 -12.32
SON DAKİKA
Independent | Teknoloji Pazartesi 19 Ağustos 2024 12:41

UZAY İLETİŞİMİNDE ÇIĞIR AÇICI LAZER ADIMI

Bilim insanları, uzaydaki bir uydudan lazer sinyali almayı başardı. Uzmanlar bu adımın, Dünya'yla uzay arasındaki iletişim kapasitesini bin kat artırmasını bekliyor.

Uzay iletişiminde çığır açıcı lazer adımı

Sputnik 1'in 1957'de fırlatılmasından bu yana uydularla iletişim radyo sinyalleri aracılığıyla sağlanıyor. 

Fakat bu sinyallerin düşük frekanslı olması aktarabildikleri veri miktarını sınırlıyor. Taşınmak istenen veri miktarının giderek artması bilim dünyasını farklı yöntemler aramaya itiyor. 

Dünya'nın yörüngesindeki binlerce uydudaki verileri toplamak için kızılötesi lazer sinyalleri büyük umut vaat ediyor. Bilim insanları yüksek frekanslı bu lazerlerin, uydudaki verileri çok daha hızlı transfer edebileceğini söylüyor. 

Öte yandan lazer sinyalleri, bulut gibi engellerden kolayca etkilendiği ve veri aktarımı zorlaştığı için pek tercih edilmiyor.

Batı Avustralya Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu sorunu aşmak için TeraNet adlı bir optik yer istasyonu ağı kurmaya başladı.

İki istasyonun, Avustralya'nın iki ayrı yerine kurulması ve bu sayede birinde hava koşulları veri transferine izin verilmediğinde diğerinin devreye girmesi planlanıyor. Üçüncü istasyon da bir Jeep'in üzerine yer alıyor. 

Üniversite geçen ay yaptığı açıklamada Jeep'teki istasyonun, alçak Dünya yörüngesindeki Almanya'ya ait bir uydudan lazer sinyali almayı başardığını duyurdu. 

Projeye liderik eden Sascha Schediwy, "Bu deneme, Batı Avustralya genelinde yeni nesil bir uzay iletişim ağı kurmanın ilk kritik adımı" diyerek ekliyor:

Sonraki adımlar arasında bu ağın Avustralya'da ve dünya genelinde geliştirilen diğer optik yer istasyonlarıyla birleştirilmesi var.

Üniversitenin açıklamasında bu "çığır açıcı" adımın, Dünya'yla uzay arasında kurulan iletişimdeki bant genişliğinin bin kat artmasını sağlayacağı belirtiliyor. 

Yer istasyonları kurulduktan sonra çok daha fazla verinin son derece hızlı taşınması bekleniyor. 

Schediwy, "James Webb Uzay Teleskobu çektiği bilimsel görüntüleri yeryüzüne göndermek için günde 10 saat harcıyor" ifadelerini kullanıyor: 

Lazer teknolojisi kullanıldığında bu süre birkaç dakikaya inecek.

Üniversite, TeraNet projesi kapsamında planlanan üç istasyonluk ağın başarıya ulaşması durumunda ülkenin doğu bölgesi ve Yeni Zelanda'da istasyon kurmak için farklı kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazırlanıyor.