ÜRETİMİN YARISI YENİLENEBİLİR ENERJİDE
Fintables'ın raporuna göre bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde toplam 70.271 bin megawatt saat elektrik üretimi kaydedildi. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam üretimdeki payı geçen yıla göre herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 50 seviyesinde kaldı Piyasa takas fiyatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 37 oranında geriledi.
Finansal teknoloji alanında geliştirdiği yerli yazılımlarla Borsa İstanbul’a (BIST) kote şirketler ve sektörlerle ilgili detaylı veri analizleri yapan, akademi projesiyle de finansal okur-yazarlık oranının artmasına katkı sunan Fintables, Türkiye’nin enerji üretimine mercek tutan raporunu yayımladı. Bu yılın ikinci çeyreğini baz alan çalışmaya göre Nisan-Haziran ayları arasında Türkiye genelinde toplam 750.271 bin megawatt saat elektrik üretimi kaydedildi. Söz konusu üretim rakamı bir önceki çeyreğin yüzde 6 altında gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında düşüş kaydetti.
YENİLELEBİLİR ENERJİNİN PAYI AYNI KALDI
Nisan-Haziran ayları arasındaki dönemde ülke genelinde üretilen toplam elektriğin yüzde15’i doğal gaz, yüzde 19’u ithal yüzde 16’sı yerli kömür, yüzde 32’si hidroelektrik, yüzde10’u rüzgâr, yüzde 4’ü jeotermal, yüzde 3’ü biyokütle ve yüzde 2’si güneş enerjisi santrallerinden yapıldı. Üretimdeki kaynak dağılımında gerçekleşen önemli gelişmelerden biri doğal gaz santrallerinin toplam üretimdeki payının son bir yıl içerisinde yüzde 19 seviyelerinden yüzde 15’e gerilemesi olurken ithal kömür santrallerinin yüzde 14’ten yüzde 19’a çıkması oldu. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam üretimdeki payı ise geçen yıla göre herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 50 seviyesinde kaldı.
2022 yılının son çeyreğinde gözlenmeye başlanan enerji fiyatlarındaki düşüş, bu yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de hissedilmeye devam etti. Santrallerin sattığı elektrik için gösterge olan piyasa takas fiyatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde10, yılın ilk üç ayına kıyasla da yüzde 37 oranında gerileyerek 1.769 TL oldu.
ÜRETİM SANTRALLERİNİN YURT İÇİ İKİNCİ ÇEYREK KARNESİ
AKENR
Akenerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 100 artarken 2023 birinci çeyreğe göre yüzde 27 azaldı. İkinci çeyrekteki toplam elektrik üretiminin yüzde 47’si doğal gaz, yüzde 49’u hidroelektrik santrallerinden yapılırken bu yıl doğal gazın oranı yüzde61’e çıktı, hidroelektriğin oranı ise yüzde 37’ye geriledi.
AKSEN
Aksa Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte yurt içindeki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 22, 2023 birinci çeyreğe kıyasla yüzde 31 düştü. Geçen senelerde olduğu gibi şirketin yurt içindeki toplam elektrik üretiminin yüzde 67 ile en büyük bölümü doğal gaz santrallerinden karşılandı.
ALARK
Alarko Holding’in 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde23, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 28 azaldı. 2022’de olduğu gibi mevcut dönemde de üretilen elektriğin neredeyse tamamına yakını ithal kömürden yapılırken, Cenal santralinin bakımda olması üretimdeki düşüşün ana etmeni oldu.
AYDEM
Aydem Yenilenebilir Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçen seneye göre yüzde 3, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 93 oranında yükseldi. Hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimine oranı yüzde 88 olarak hesaplandı.
AYEN
Ayen Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte yurt içindeki toplam elektrik üretimi geçen seneye kıyasla yüzde 5 oranında azalırken 2023 birinci çeyreğe kıyasla yüzde 93 yükseldi. Rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimine oranı sırasıyla yüzde 29 ve yüzde71 oldu.
AKFYE
Halka arzı bu yılın mart ayında gerçekleşen Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekte lisanslı enerji santrallerinden gerçekleştirdiği elektrik üretimi geçtiğimiz seneye göre yüzde 12 oranında düşerken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 31 arttı. 2023’nin ikinci çeyreğinde üretilen toplam elektriğin yüzde 48’i hidroelektrik, yüzde 43’ü rüzgâr ve yüzde 9’u güneş santrallerinden karşılandı.
AKSUE
Yurt içinde lisanslı üretim yapan tek bir santrale sahip olan Aksu Enerji’nin, 2023 ikinci çeyrekte bu santralindeki toplam üretimi geçen senenin ikinci çeyreğine göre yüzde 11 düşerken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 189 arttı.
BIOEN
Tamamı YEKDEM kapsamında olan biyoenerji santrallerinden üretim yapan Biotrend’in 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 7, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 14 oranında arttı.
CONSE
Consus Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçen seneye göre yüzde 12, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 18 arttı. Şirket, sahip olduğu toplam 4 santralin 3’ünden biyoenerji ile yüzde 88, birinden de güneş enerjisi ile genel üretimin yüzde 12’si oranında elektrik üretti.
GWIND
Lisanslı santrallerinin tamamında rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi yapan Galata Wind Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi 2022’nin ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 24 düştü. Önceki çeyrekle kıyaslandığında mevsimselliğin de etkili olmasıyla üretimdeki düşüş oranı yüzde 32 olarak hesaplandı.
ODAS/CANTE
Odaş Elektrik ve Çan2 Termik şirketlerinin sahip olduğu Çan2 santralindeki toplam elektrik üretimi geçen seneye kıyasla yüzde 26 düşerken, bu yılın ilk üç ayına kıyasla yüzde 19 oranında arttı.
ZOREN
Zorlu Enerji’nin 2023 ikinci çeyrekteki toplam elektrik üretimi geçen seneye göre yüzde 2 düşerken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 19 arttı. İkinci çeyrekte üretilen toplam elektriğin yüzde 65’i’ jeotermal, yüzde 20’si hidroelektrik ve yüzde 15’i rüzgâr santrallerinden karşılandı.