Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Sürdürülebilirlik Çarşamba 16 Ağustos 2023 02:47

ÜRETİMDE HEDEF SIFIR ATIK

Enerji sektöründe faaliyet gösteren Hager Group'un Pazarlama Müdürü Ali Demirbaş, yenilebilir kaynaklara yatırım yaptıklarını söyleyerek, tüm ürünlerde karbondioksit emisyonlarını azalttıklarını söyledi. Demirbaş, üretim aşamasında hedeflerinin sıfır atık olduğunu dile getirdi.

Üretimde hedef sıfır atık

Mustafa DENİZ

Hager Group’un Pazarlama Müdürü Ali Demirbaş, enerji sektöründe yenilenebilire yatırım yapmanın ülkenin ve dünyanın geleceği için önemine dikkat çekti. Demirbaş, gazetemize yaptığı açıklamada, paketleme ürünlerinin tamamının geri dönüştürülebildiğine vurgu yaptı.

Hager Group Türkiye’nin sürdürülebilirlik alanındaki projelerinizden bahseder misiniz?

Sürdürülebilirlik bizim için üç ana temel üzerine kuruludur: Etik, çalışanlar ve çevre. Bu kapsamda başladığımız tüm işlerde, projelerde ve çalışanlarımızla iletişimimizde etik bir yaklaşım benimsiyoruz. Bunun yanı sıra geleceğin ihtiyaçlarına yönelik güvenilir ürünler ve yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Özellikle çevresel sürdürülebilirliğe büyük bir önem veriyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin düşük karbonlu bir yapıya dönüşümünü hedefliyoruz.

Sektörde sürdürülebilirlik alanında hangi yönünüzle öne çıkıyorsunuz? 

Hager Group ürünleri, alternatif enerji çözümleri ve akıllı enerji yönetim sistemleriyle CO2 ayak izini azaltmaya katkıda bulunur. Sürdürülebilir hedeflerimiz arasında ise CO2 emisyonlarını azaltma, lojistiği optimize etme ve paketleme miktarını düşürme gibi birçok konu yer alıyor.

Sürdürülebilirliğe vizyonunuzu ve bu alandaki yatırımlarınızı öğrenebilir miyiz? 

Sürdürülebilirlik vizyonumuz, üretim ve kullanılan ürünlerde sıfır CO2 emisyonundan oluşuyor. Enerji sektöründe faaliyet gösterdiğimiz için yatırımlarımızı büyük ölçüde yenilenebilir enerjiye odaklı ürün geliştirmeye ve E-mobiliteye liderlik yapmaya ayırmaktayız. Ayrıca, sürdürülebilirliği fabrika üretim süreçlerimize de entegre etmek istiyoruz. Bu bağlamda, fabrikalarımızın tamamen sürdürülebilir bir şekilde sıfır atık üretmesini ve doğaya hiçbir atık bırakmamasını amaçlıyoruz. Paketleme süreçlerimizde ise kullanılan kutuların yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmasını hedeflemekteyiz.

Sürdürülebilir enerji çözümleri alanındaki yatırım bütçeniz nedir? 

Sürdürülebilirlik bağlamında ilk büyük yatırımlarımızı üretim ve lojistik alanlarında gerçekleştirdik. Fabrikalarımızı minimum karbon salınımı sağlayacak şekilde revize ederek, tamamen çevre dostu binaların oluşturulmasına odaklandık. Bu dönüşüm sürecini 2030 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Lojistikteyse, karbon salınımını en aza indirgeyecek şekilde etkili sevkiyatlar yapmak üzere sevkiyat merkezleri kurduk. Paketlemede kullandığımız malzemeler, doğada tamamen çözülebilir ve geri dönüşüm materyallerinden üretilmiştir. Bu sürdürülebilirlik adımları için sadece 2022 yılında yaklaşık 1,5 milyon € bütçe ayırdık.

Yıllık bütçenizin ne kadarını sürdürülebilirlik yatırımlarına ayırıyorsunuz?

Şu an sürdürülebilirlik için ayırdığımız bütçe, Ar-Ge ve altyapı yatırımlarını da içerecek şekilde cironun yaklaşık yüzde 3’üne tekabül etmektedir.

Artan elektrikli otomobil talepleri ile ilgili yatırımlarınızı öğrenebilir miyiz?

Elektrikli araçların gelecekteki önemini fark ederek, Hager olarak son 10 yılda bu alanda hem yatırım yaptık hem de üretimde bulunduk. Özellikle son 3 yılda elektrikli araçların hayatımıza hızla entegrasyonuyla, grubumuz sadece şarj istasyonları tedariğiyle sınırlı kalmayıp altyapı çözümlerine de yönelmiştir. Şebekeye minimum yük getirecek ve yenilenebilir enerji talebini artıracak batarya sistemlerinin entegrasyonunu sağlamaktayız. Ayrıca, üretilen ve tüketilen enerjiyi raporlama ve enerjinin en verimli şekilde kullanılmasına yönelik sistemler üzerinde çalışmalar yürütmekteyiz

Yatırımlarınızla birlikte 2023-2024 karbon sıfır hedefiniz nedir? 

2030 yılına kadar sıfır karbon salınımı olan hedefimizin yüzde 25’ini geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdik. 2025 yılında üretimde özellikle paketlemede olan hedefimiz yüzde 100 şeklinde belirlendi. Kademeli olarak 2030 yılına kadar bütün hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz.

Emisyonları ve işletme maliyetlerini azaltma noktasında somut kazanımlar var mı? 

2022 yılı raporlamasına göre, karbon ayak izimizi yüzde 16 oranında azaltmayı başardık. Aynı zamanda, verimli enerji kaynaklarının ve yenilenebilir enerjinin kullanımı sayesinde üretim maliyetlerimizi yüzde 34 düşürdük.

ABONE OL