Dolar $
32.38
%-0.3 -0.09
Euro €
34.73
%0.02 0.01
Sterlin £
40.73
%0.2 0.08
Çeyrek Altın
3954.23
%-0.78 -30.79
SON DAKİKA
ÖZEL RÖPORTAJ Çarşamba 13 Ocak 2021 03:20

ÜRETİMDE DÜNYANIN STRATEJİK ÇÖZÜM ORTAĞI

Bursa merkezli Coşkunöz Holding, Avrupa'dan ABD'ye, Asya'dan Afrika'ya otomotiv, savunma, havacılık, enerji, çevre teknolojileri, bilişim ve lojistikte yatırım ve ihracatla ekonomiye destek veriyor. Coşkunöz Metal Form, Coşkunöz Kalıp Makina, Coşkunöz Alabuga, MMK Coşkunöz – Alabuga (Rusya) ve Coşkunöz-MA Romanya olmak üzere otomotiv sektöründe küresel faaliyet gösteren Coşkunöz, uluslararası çözüm ortağı olma konusunu ana stratejisi haline getirdi. Coşkunöz Holding CEO'su A. Erdem Acay, "Otomotiv ile ilgili Dacia ve diğer Avrupa coğrafyasına yönelik Romanya'da kurduğumuz fabrikamızı bu yıl tamamlıyoruz. Uzakdoğu'da Çin ile ortak hem Türkiye hem de Çin'de kalıp ve seri üretim tesisleri kurmayı planlıyoruz. G. Kore genel maksat helikopterlerinin orta gövdesini üretiyoruz. Savunma ve havacılıkta yeni işbirliklerimizi duyuracağız. Bu yıl çevre teknolojileriyle ilgili başta Doğu Avrupa, Rusya ve Türki cumhuriyetler olmak üzere atık sistemlerimizi dünyaya açacağız" dedi.

Üretimde dünyanın  stratejik çözüm ortağı

Sedat YILMAZ

Coşkunöz Holding CEO’su A. Erdem Acay, küresel anlamda dünyanın stratejik çözüm ortağı olarak hedeflerini daha ileriye taşıyarak yatırım, üretim ve ihracatta daha iyi bir noktaya yürümek için planlamalarını yaptıklarını söyledi.

Bursa merkezli Coşkunöz Holding’in faaliyetleri, yatırımları ve hedefleriyle ilgili Analiz Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan A. Erdem Acay, Bursa’dan dünyaya uzanan ‘sanayinin köprüsü’ olma misyonlarıyla 70 yıldır faaliyet gösterdiklerini anlattı.

Dünyada öne çıkan stratejik sektörlerde faaliyet gösterdiklerini belirten Acay, otomotiv, savunma, havacılık, enerji, çevre teknolojileri, bilişim ve lojistik alanlarında 12 şirketle Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Başarılarını tecrübe ve teknolojiyle birleştirerek planlı ve disiplinli çalışmaya bağladıklarını ifade eden A. Erdem Acay, yatırım, üretim ve ihracatla ülke ekonomisinin büyümesi için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Her alanda varız

3 yurt dışı yatırımlarını sıralayan A. Erdem Acay, Romanya-Dragasani’de Coşkunöz Metal Form ve İtalyan otomotiv markası CLN Grup otomotiv bölümü Magnetto Automotive iş birliğinde kurulan Coşkunöz MA, Rusya’da çelik devi PJSC MMK Şirketler Grubu ortaklığında devreye alınan Çelik Servis Merkezi  ve 2014 yılında Rusya’da kurulan Coşkunöz Alabuga’nın faaliyetlerini başarıyla devam ettirdiklerini söyledi.  

A. Erdem Acay, “Diğer taraftan bilişimde CITS Bilişim Hizmetleri (Cloud Information Technology Services), lojistikte Cem Taşımacılık, sigorta alanında Adalco Sigorta Aracılık Hizmetleri, savunma havacılıkta Coşkunöz Savunma ve Havacılık, enerjide atık bertarafı uzmanlığımızla INEVA Çevre Teknolojileri ve Sınırsız Enerji şirketleri ile çalışmalar yürütüyoruz. Toplam 125 bin metrekare kapalı alana sahip 9 üretim yerleşkesinde faaliyetlerimize devam ediyor. 33 aktif müşterimiz için mühendislik, proje yönetimi gibi konularda hizmet veriyor ve ürün temin ediyoruz” dedi.

Güney Kore için üretilen helikopterlerde Coşkunöz Holding’in imzası olduğunu, Eskişehir’deki fabrika’da Güney Kore genel maksat helikopterlerinin orta gövdesinin kendileri tarafından yapıldığını hatırlatan A. Erdem Acay, Türk sanayisinin dünyada sınırları aştığını ve daha nice alanlarda aşmaya devam edeceğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Eskişehir’deki Coşkunöz’ün tesislerini gezerek helikopterlere imzasıyla onayladığını kaydetti.

Pozitif tabloya döneriz

Türk otomotiv sektörünün küresel salgın yılı olarak bilinen 2020’yi 22 milyar dolar ihracat ile kapattığını geçen yılda ayrı rakamın 26,9 milyar dolar olduğunu hatırlatan A. Erdem Acay, “2020 senesi birçok ani gelişmenin yaşandığı ve hayatımıza pandeminin girdiği bir yıl oldu. Otomotiv sektörü de değişimin yaşandığı sektörler arasında ilk sıralarda yer aldı. 2020’ye iyi bir başlangıç yapan otomotiv sektörü Ocak ayında ihracatını da bir önceki yıla oranla yüzde 3,2 artırdı ve 2,4 milyar dolarlık gelir sağladı. Bu doğrultuda yıla ciddi umutlarla başlamış, hatta ilk çeyrekte de satışlarda bir önceki seneye göre yüzde 40’ı aşan bir büyüme görmüştük. Ancak Covid-19 pandemisiyle birlikte bu pozitif tablo bozuldu” bilgisini verdi.

2020’nin ilk yarısında Avrupa ve Batı Avrupa’dan araç satışları daralırken Türkiye ve Çin gibi ülkelerde pazarın büyüdüğünü dile getiren Coşkunöz Holding CEO’su A. Erdem Acay, “Her şey yolunda gittiği takdirde, büyüyen pazarımızı ve birçok ülkeye yakın olan konumumuzu etkili bir şekilde kullanabilirsek yılı en iyi şekilde kapattığımızı düşünüyoruz” dedi.

Coşkunöz yüzde 15 büyüdü

Holding olarak pandemi yılında istikrarlarını koruyarak yüzde 15’lik bir büyüme sağladıklarını belirten A. Erdem Acay, “Ulusal ve uluslararası birçok görüşme gerçekleştiriyoruz, birçok iş birliğine imza atıyoruz. Bugüne kadar yer almadığımız son dönemde eğilim duyulan ve ilgi gören yeni sektörlere odaklanıyoruz” dedi. Küresel büyümenin bu yıl ekonomiye olumlu yansıyacağını gözlemlediklerini dile getiren Acay, tüm dünyada toparlanma yolunda adımlar atıldığını ve Türkiye’nin de 3’üncü çeyrekteki yüzde 6,7’lik büyümesiyle bunu gösterdiğini söyledi. Son çeyrekte büyümelerin 3’üncü çeyreğe göre biraz düşeceğini ifade eden Acay, “Raporlarda karantina önlemlerinin azalmasıyla ekonomik faaliyetin beklenenden erken iyileştiği ve bunun güçlü bir toparlanmanın göstergesi olduğunu açıklıyor. Yine aynı raporda, küresel ekonominin 2021'de yüzde 5,2 büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu büyümenin de ekonomiye ve yer aldığımız sektörlere olumlu yönde yansıyacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yatırımları tamamlayacağız

Coşkunöz Holding olarak 2020 yılında yurt içi ve yurt dışında 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmayı planladıklarını, yılın ilk aylarında bunu gerçekleştirmelerine rağmen Mart ayından itibaren sektörel gelişmeler ve nakit akışlarındaki düzensizlik sebebiyle yatırımları erteleme kararı aldıklarını hatırlatan Acay, “Hayatın normale dönmesiyle birlikte öngörülerimiz ve 2021 yılında planladığımız tüm yatırımları gerçekleştirmeyi, üretimimizi ve pazar payımızı artırarak globalleşmeyi hedefliyoruz” dedi.

2019 yılında farklı ülkelerde yeni yatırımlar gerçekleştirip pazar paylarını ve üretim kapasitelerini artırırken diğer yandan uzun süreli anlaşmalar için yeni mutabakatlara imzalar attıklarını dile getiren A. Erdem Acay, “Kalıp üretimi konusunda daha önce çalışma fırsatı bulamadığımız Rusya Federasyonu ve Avrupa ülkelerindeki önemli müşterilerle çalışma fırsatı bulduk. Ağırlıklı olarak Almanya, Rusya ve Fransa’ya ihracat yaparak 2019 hedeflerimizi gerçekleştirdik. Özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetlerdeki potansiyelin arttığını görüyoruz ve 2021 için de aynı hedef ile çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

A. Erdem Acay, Global çözüm ortağı olma hedefleri doğrultusunda Avrupa, Kuzey Afrika ve Amerika, Türki Cumhuriyetler ile Rusya otomotiv pazarında da seri üretim ve otomotiv kalıbı üretiminde proje ortaklıklarıyla stratejik iş birlikleri çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti.

erdem-i

Yeni işbirlikleri ve projeler

 Otomotivde Uzakdoğu ile temaslarını artırma hedefi ve girişimlerinin olduğunu anlatan A. Erdem Acay, Çin ile Türkiye’de ve Çin’de kalıp ve seri üretim için stratejik ortaklıklar yapmayı hedeflediklerini ve özellikle Avrupa’da kuracakları lokasyonla müşterilerine çözüm ortağı olma konusunda ana strateji geliştirdiklerin belirtti.

Otomotivin yanı sıra savunma ve havacılıkta yakın zamanda duyurmayı planladıkları yeni iş birlikleri ve projeleri olgunlaştırdıklarını dile getiren A. Erdem Acay, “Otomotivde olduğu gibi havacılık ve savunma sanayisinde de birçok küresel üretici ile çalışarak ülke ihracatımıza katkı sağlıyoruz. Yine 2021’de çevre teknolojilerinde Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Rusya pazarlarında aktif rol oynamaya başlayacak, yerli ve milli üretimimiz olan atık bertaraf sistemimizi global pazarlara açmayı planlıyoruz” dedi.

 Coşkunöz MA şirketleri tarafından Romanya’da 25 milyon euroluk yatırımla hayata geçirdikleri fabrikayı bu yıl tamamlayıp tam kapasiteye ulaştırmak için çalıştıklarını, buradan Avrupa coğrafyası ve firma olarak Dacia’ya üretim yapmayı ve 40 milyon euro ciro hedeflediklerini belirten A. Erdem Acay, ayrıca Romanya’da Coşkunöz MA tarafında yaptığımız yatırımın yanı sıra Asya-Pasifik bölgesi için de çözüm ortağı olma yolunda ilerlediklerini, sahip oldukları bilgi birikimleriyle yeni yılda Rusya’daki pazar paylarını artıracaklarını söyledi.

Bu yıl hedefimiz Rusya

70 yılı aşan üretim tecrübe ve küresel güçlerini kullanarak küresel ekonomiyle birlikte büyümeyi sürdüreceklerini dile getiren A. Erdem Acay, bu yıl Rusya’nın yerli otomobilinin ana tedarikçisi olmak için çalıştıkları bilgisini verdi.

PSA Peugeot-Citroen’in Mitsubishi ile ortaklaşa kurduğu PCMA Rus fabrikasında üretilen hafif ticari araçların orta ve büyük ölçekli gövde parçalarının üretim ve teslimatını yaptıklarını hatırlatan CEO A. Erdem Acay, “Bu kapsamda Peugeot Partner ve Citroеn Berlingo modellerinin, gövde parçalarını, LLC Coşkunöz Alabuga tesisinden PCMA Rus fabrikasına gönderiyoruz. Aynı zamanda Ford’un Rusya’da yeniden yapılandırılması nedeniyle değişen üretim hacimlerinin telafi edilmesini sağlıyoruz. 2021 yılında seri üretime geçilmesi planlanan Rusya’nın yerli otomobili Aurus araçlarına ait parça üretiminde ana tedarikçi olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Söz konusu projelere ek olarak Rusya’daki farklı bölgelerde üretim gerçekleştiren Avrupa’nın önemli bir otomobil üreticisiyle yeni bir projeye imza attıklarını duyuran Coşkunöz Holding CEO’su A. Erdem Acay, “İlk etapta 12 milyon euroluk yatırımla 2022 yılında seri üretime geçmeyi ve bölgedeki pazar payımızı artırmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.



ABONE OL