Dolar $
32.22
%0.03 0.01
Euro €
35.2
%0.08 0.03
Sterlin £
41.13
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
4116.81
%0.54 21.89
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 11 Nisan 2023 02:40

ÜRETİCİ DESTEKLENİRSE ET VE SÜT FİYATLARI DÜŞER

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, et fiyatlarının artacağını aylar öncesinden söylediklerini fakat gerekli tedbirlerin alınmakta geç kalındığını belirtti.

Üretici desteklenirse et ve süt fiyatları düşer

Anayurt Gazetesi’nin haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, son zamanlarda gündemden düşmeyen et fiyatlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin açıklamalarını değerlendirdi. Suiçmez, kamunun gerekli desteği vermesi ve üreticinin maliyetlerini düşürmesi durumunda et ve süt fiyatlarının düşeceğini ifade etti.

Et fiyatlarını düşürmek için inek kesiminin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Suiçmez, “Ülkemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan dengesiz. Aslında koyun eti fiyatının pirzola boyutunda baktığınızda danadan daha pahalı. Biz, süt yem paritesini sanayiciler belirlediği süt üreticisinin ise baskılandığı bir ortamda üretim olmaz. Üretici ineklerini kesime yollar. Sonrasında da et fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. Biz aylardır bu konuda uyarılarda bulunduk. Tarım Kredi Marketleri kurarak veya Et Süt Kurumunu devreye sokarak ithalatı önleyemezsiniz. Bakın şu anda fiyatlar tavanda ve ithalat yapıyoruz. Alınan önlemler ithalatı durduramadı. Hem süt ürünlerindeki artış hem de et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor” dedi.

İthalat çözüm değil

Çözümün ithalat olmadığını belirten Suiçmez, “Çözüm yem süt paritesini düzenlemek ve üreticinin maliyetlerini düşürmektir. Üreticiye hak ettiği parayı verirseniz oda süt ineklerini kesime yollamaz. İnekler olduğu sürece de danalar olacaktır bu da et fiyatlarını düşürecek ve ithalatı önleyecek yöntemdir. Bunun için Gıda Komitesi kuruldu. Bu komitede Hazine ve Maliye Bakanlığı da yer alıyor. Üreticinin yeterli desteği alması, fiyatların belirlenirken sanayicinin kazandığı üreticinin kaybettiği oranların terk edilmesi gerekli” dedi.

ABONE OL