UMUTLAR BAHARA KALDI
Ülke genelinde yaşanan kuraklığın en çok hissedildiği Konya Ovası'nda üretim yapan çiftçiler, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli yağış alınmaması durumunda tarımsal üretimde düşüş oluşacağı yönünde endişe taşıyor.
Ülke genelinde yaşanan kuraklığın en çok hissedildiği Konya Ovası'nda üretim yapan çiftçiler, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli yağış alınmaması durumunda tarımsal üretimde düşüş oluşacağı yönünde endişe taşıyor.
‘Su oranlarında ciddi azalma var’
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Standart Yağış İndeksinde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre 3 aylık veriler dikkate alındığında, İç Anadolu Bölgesi'nde Konya ile Karaman "olağanüstü kurak" şeklinde tanımlandı. Sonbahar ve kış aylarındaki kuraklık Konya'daki baraj ve göletlerdeki su miktarında ciddi azalmaya neden oldu. Çiftçiler ise Konya Ovası'nda bitki gelişimi için gerekli olan yağışların, mart, nisan ve mayıs ayında gelmesini bekliyor. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, AA muhabirine, geçen yılın ekim, kasım aylarında Konya Ovası'na düşen yağışların, mahsullerin yeterli çimlenmesini sağladığını anımsattı. Bitki gelişimi için ilkbahar aylarındaki yağışlarının önemini vurgulayan Çevik, şunları kaydetti: "Barajlarımızdaki su miktarımız çok düşük. Bugün itibarıyla bitkisel bir kuraklık yok ama verim kaybı olabilir. Yüzde 3 olur, 5 olur bilmiyoruz. Allah rahmetini verirse, mart, nisan, mayısta yağışlarımızı alırsak, çok afaki, yani yüze 50'lik, 60'lık bir kaybımız olmaz diye düşünüyorum" dedi.
‘Türkiye’nin gündemi kuraklık’
Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ise Türkiye'nin ana gündeminin kuraklık olması gerektiğini belirtti. Geçimini tarımdan sağlayan binlerce insanın kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, kuraklıkla mücadele için su tasarrufuna dikkati çekti. Türkiye genelinde yağışlarda önemli bir düşüş yaşandığını anlatan Hepokur, ilkbahar yağışlarının gelmemesi halinde hububatta rekolte kaybı olabileceğini söyledi. Konya'nın Meram ilçesine bağlı Çarıklar Mahallesi'nde arpa, buğday ve şekerpancarı üretimi yapan Hasan Hüseyin Şimşek de kuraklığın etkisinin devam etmesi halinde rekoltede düşüşler yaşanabileceğini söyledi. Şimşek, bölgedeki May Barajı'nın suyunun önceki yıllara göre yüksek oranda azaldığını söyledi. Depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay'ın Antakya, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinde üretime başlamak için tarlalarına giden çiftçiler, zarar gören su kuyularındaki sorunları çözmek için çalışma yapıyor. Türkiye'nin verimli ovaları arasında yer alan Hatay'daki Amik Ovası'nda, tarımsal sulamada kullanılan su kuyuları da Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gördü. Hatay'daki Amik Ovası'nda çiftçiler, kuyularının depremde zarar görmesi nedeniyle tarlalarını sulayamıyor.
Çiftçilerden Mete Marmara, "Depremde babamı kaybettim, üç kardeşim çocuklarıyla beraber 7 şehit verdik. 'Olan oldu hiç olmazsa işimize bakalım.' dedik işimizi de kaybettik. Yapacak bir şey yok" dedi.