Advertisement
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazar 24 Kasım 2024 09:43

'ÜLKEMİZİ TASARIM ÜLKESİ YAPANA KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Deri ve Deri Mamulleri sektöründe ihracatta fark yaratan firmalar ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından düzenlenen '6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu. 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması'nda toplam 2 kategoride, 6 ödül verilirken; 'İhracatta Fark Yaratan' toplam 306 firma da ödül almaya hak kazandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı ve İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, "Deri ve Deri Mamulleri sektörümüz bugün ihracat birim fiyatında ülkemizin en yüksek 4. birim fiyatına sahip sektörü. Biliyoruz ki katma değerli ihracatın çözümü tasarımdır. Bu ülkeyi sektörde tasarım ülkesi yapana kadar tasarımcılarımızla beraber çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

'Ülkemizi tasarım ülkesi yapana kadar çalışmaya devam edeceğiz'

Türkiye’nin ihracatına katma değer anlamında en çok katkı sunan sektörlerden biri olan Deri ve Deri Mamulleri sektörünün ihracatta fark yaratan firmaları belli oldu. İhracatta fark yaratanların ödüllendirildiği gecede, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından 6’ncı kez düzenlenen ‘Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın da kazananları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe katıldı. 

HEP BİRLİKTE MÜCADELE VERİYORUZ 

Düzenlenen gecede bir konuşma gerçekleştiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şunları söyledi: “Burada, iki ödül töreni için bir araya geldik. Bir tarafta ihracata değer katanlar, diğer tarafta bu sektörün geleceğine imza atacak tasarımcılarımız… İhracatın geleceğine katma değer katacak genç arkadaşlarımız rekabette de büyük katkı sağlayacak.” Son dönemlerde ihracatta çeşitli sıkıntılar yaşandığını da dile getiren Mustafa Gültepe, “İhracat rakamlarında düşüş yaşanıyor. Toplama bakınca herkes müşterisini elinde tutmaya, yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Mücadeleyi beraber veriyoruz. Bu mücadelenin kahramanları ihracatçılara büyük bir şekilde destek olmamız gerekiyor. Ekonomik program uygulanıyor, tahmin ediyoruz ki en zorlu dönemi geçtik. 2025’in şubat ayından sonra sanayide biraz daha destekleyici politikalarla beraber artıya geçeceğimize inanıyoruz. Çünkü, Türkiye’nin ilacı ihracat. Ne kadar büyütürsek ne kadar geliştirirsek Türkiye’nin refahı o kadar artar. İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha güzel rakamlarla beraber, çok farklı atmosferlerde pozitif şekilde bir araya geliriz. Başarılı olan firmalarımızı tekrar tebrik ediyorum. 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışmasında finale kalan tüm tasarımcılarımızı tebrik ediyor, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” dedi.

KATMA DEĞERLİ İHRACAT İÇİN TASARIM ŞART 

Detay Deri Ürünleri ve Ayakkabı Tasarım Yarışmalarının 2012’den bu yana düzenlendiğini ifade eden Güven Karaca, “Bu zamana kadar yarışmalarımıza başvuru yapan 1.273 yarışmacımızın 67’si finalist olarak ödül aldı ve 16’sı yurt dışında eğitim ödülü almaya hak kazandı. Deri ve Deri Mamulleri sektörümüz bugün ihracat birim fiyatında ülkemizin en yüksek 4. birim fiyatına sahip sektörü. Biliyoruz ki, katma değerli ihracatın çözümü tasarımdır. Bu anlamda finale kalan 12 tasarımcımızı canı gönülden kutluyorum ve yarışmamızda büyük emekleri olan Kreatif Direktörümüz Gamze Saraçoğlu ile Jüri Başkanımız ve İDMİB Yönetim Kurulu Üyemiz Emel Güven Bardız’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ülkeyi sektörde tasarım ülkesi yapana kadar tasarımcılarımızla beraber çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. 

İHRACAT İÇİN YOLLARDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

Düzenlenen organizasyonda 2023 yılındaki çaba ve başarıların takdir edilmesi için de bir araya gelindiğini kaydeden Güven Karaca; “2023 yılını, tarihimizin en iyi ikinci ihracat performansını göstererek, 1,85 milyar dolar değerinde ihracat ile kapatmamızdaki başarıda emeği geçen sektörün her bir ferdini yürekten kutluyorum. Bu ülke ihracatçılarımıza müteşekkirdir.” diye konuştu. Ayakkabı, saraciye, deri ve kürk konfeksiyon, tabakhane ve ayakkabı aksamları ihracatçılarının, dünyanın hemen her köşesine ürün ihraç ettiğinin altını çizen Güven Karaca, şunları söyledi: “Her türlü zorluğa rağmen 2023 yılında 1,85 milyar dolar ile tarihimizin en yüksek ikinci ihracat değerini gerçekleştirdik. 502 milyon çift ayakkabı üreterek ülkemizi dünyanın 7. Büyük ayakkabı üreticisi konumuna yükseltiniz. Moda ve tasarım güçleri ile bilinen ülkeleri saraciye sektörü olarak ülkemizin ihracat pazarı yaptınız. Ülkemizin dünya ihracatından aldığı pay ancak %1 seviyesini geçmişken deri ve kürk konfeksiyon sektörlerimizde küresel payımız %5’i aştı. Kg değeri 200 doları aşan ihracata imza attınız. Tabakhane sektörümüz tüm bu başarıların gerçekleşmesini mümkün kılan hammaddeyi tedarik eden sektörümüz oldu.

Ancak, 2023 yılını Deri ve Deri Mamulleri sektörü olarak yüzde 9,5 ihracat düşüşü ile kapattık. Artık son günlerini yaşadığımız 2024 yılı, sektörümüz açısından daha da zor bir yıl oldu. Deri ve Deri Mamulleri sektörümüzün 2024 yılı ilk 10 aylık ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalış ile 1 milyar 300 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörümüz 2024 yılında kilogram başına 11,7 dolar birim fiyata ulaşarak mücevher, savunma ve havacılık sanayi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin hemen ardından en değerli dördüncü sektör oldu. İşimizin değerinin farkındayız, hedeflerimizi biliyor ve ihracat için yollarda olmaya devam ediyoruz. İnanıyorum ve biliyorum ki her türlü fırsat ve tehdide hızlı tepki verebilen sektörümüz, yatırım ve ihracat ortamının iyileşmesi ile ihracatı en çok artan sektörler arasında tekrar yerini alacaktır. Bunun için karlılığı ve tünelin ucundaki ışığı görmemiz yeterli olacaktır.”

Deri sektöründe katma değerli ihracatı daha da artırmak için yapılan 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nda; İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Jüri Başkanı Emel Güven Bardız olmak üzere, yarışmanın Kreatif Direktörü Gamze Saraçoğlu, Arzu Kaprol, Mert Aslan, Gülin Girişmen, Gül Ağış, Sedef Orman, Niyazi Erdoğan, Özlem Kaya, Özgür Acar ve Öyküm Değer gibi isimler jüri üyeliği yaptı.