Dolar $
34.07
%-0 -0
Euro €
37.65
%-0.23 -0.09
Sterlin £
44.71
%-0.37 -0.16
Çeyrek Altın
4475.54
%-0.84 -37.43
SON DAKİKA
Ulaşım Çarşamba 28 Ağustos 2024 02:29

UGANDA'DA DA DEMİRYOLU SÖZLEŞMESİ YAKINDA

Malaba - Kampala (Doğu Hattı) Demiryolu yapımı için Uganda Devleti ile dünyaca ünlü projelere imza atan Yapı Merkezi arasındaki anlaşmanın kısa zamanda tamamlanacağı açıklandı. Türk müteahhitlerin yurtdışında imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olacak olan, yaklaşık 3 milyar dolar bedelli ve 273 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattı, Uganda'nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip.

Uganda'da da demiryolu sözleşmesi yakında

Türk müteahhitlerin yurtdışında imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olacak olan ve Uganda’nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip olan Doğu Hattı Demiryolu yapımı için Uganda Devleti ile Yapı Merkezi arasındaki anlaşmanın kısa zamanda tamamlanacağı açıklandı.

Doğu Hattı Demiryolu Projesi için Çin merkezli bir şirket, 2015’te yapım kontratı imzalamış ancak proje için taahhüt etmiş olduğu proje finansman yükümlülüğünü yerine getirmediği için Uganda Devleti bu kontratı iptal ederek Yapı Merkezi ile Mutabakat Zaptı imzaladı.

Yapı Merkezi 8 Kasım 2022 tarihinde Uganda Devleti’yle Mutabakat Zaptı imzaladığı, Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan Malaba – Kampala (Doğu Hattı) Demiryolu Projesi için yapım ve finansman teklifini Temmuz 2023’te Uganda Ulaştırma Bakanlığı’na sunmuş, teklif müzakerelerini Haziran 2024 itibariyle tamamlamıştı. Projenin yapım sözleşmesinin Eylül ayı içerisinde imzalanması planlanmaktadır.  

Uganda Ulaştırma Bakanlığı’nda görevli Proje Koordinatörü Perez Wamburu, Afrika'da çok sayıda demiryolu inşasını üstlenen Yapı Merkezi'yle mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, kısa bir zamanda firma ve Uganda Devleti arasında kontratın imzalanmasının planlandığını açıkladı.  Wamburu, projenin finansmanı için yeni bir model belirleneceğini ve ihracat kredi ajanslarından yararlanılacağını kaydetti.

Kenya’da Naivasha – Malaba Demiryolu’nun da tamamlanmasıyla Uganda'nın başkenti Kampala'dan Kenya'ya uzanacak hat, ülkeyi Kenya'nın Hint Okyanusu'na açılan Mombasa Limanı’na bağlayacak. Ayrıca Uganda’da planlanan ve yine Yapı Merkezi’nin Mutabakat Zaptı imzalamış olduğu Kampala – Kasese (Batı Hattı) ile de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin de Mombasa Limanı’na demiryoluyla erişimi sağlanmış olacak. Bu yıl inşaatının başlaması beklenen Doğu Hattı Demiryolu Projesi denize kıyısı bulunmayan ülkede yüksek taşıma maliyetlerini düşürebileceği için ülkeye ticari fayda sağlaması açısından da ayrı bir öneme sahip.