Dolar $
33.1
%0.06 0.02
Euro €
36.29
%0.15 0.05
Sterlin £
43.01
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
4322.31
%0.54 23.07
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Havacılık Perşembe 18 Temmuz 2024 07:00

TÜRKSAT 6A'NIN SON ATEŞLEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın son ateşlemesinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakan Kacır, Türksat 6A'nın Türk milletine hayırlı olmasını diledi.

Türksat 6A'nın son ateşlemesi gerçekleştirildi

Bakan Kacır'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Türkiye’nin uzay yolculuğu aslında 40 yıllık bir hayal. 1985 yılında burada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde TÜBİTAK ve ODTÜ arasında imzalan bir protokolle Ankara Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kurulmuş ve o yıllarda Türkiye’nin kendi uydularını geliştirmesinin planları yapılmıştır. Fakat 1980 ve 1990’lı yıllar dönem dönem siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklarının yaşandığı ve nihayet Türkiye’nin uzay yarışında dünya çapında işler ortaya koyma imkanı bulamadığı yıllar oldu.

Ta ki 2000’lere kadar. 2000’li yıllardan sonra Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve kendi uydularından istifade edebilen bir ülke olabilmek adına peşi sıra pek çok projeyi hayat geçirdi.

Geçtiğimiz yıl uzaya gönderdiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydumuz İMECE ile özellikle görüntüleme uydularında muazzam bir yerli kabiliyet elde ettik.

Fakat haberleşme uydularını geliştirebilmek görüntüleme uyduları ile mukayese ettiğimizde daha iddialı bir hedefti. Daha önceki haberleşme uydularımızı yurt dışından temin etmiş bir ülke olarak Türksat 6A ile ilk kez kendi haberleşme uydumuzun kendi ekiplerimizin geliştirmeleri ve tasarımları ile üretmiş ve nihayetinde uzaya göndermiş olduk.

Türksat 6A Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek kıymete sahip teknoloji platformu ve teknoloji ürünüdür. Türksat 6A ile Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir.

Türksat 6A’nın geliştirilme süreci boyunca 23 farklı çeşitte 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. 396 çevresel ve fonksiyonel testi kendi merkezimizde TUSAŞ yerleşkesinde bulunan uydu sistemleri entegrasyon ve test merkezinde kendi imkanlarınızla başarıyla tamamladık. Ve nihayet Türksat 6A’da yüzde 80’e yakın bir yerlilik oranı yakaladık. 

Türksat 6A’da yaşadığımız ilklerden en önemlisi yörünge transferlerini kendi ekiplerimizin kabiliyetleriyle yapabilmekti. Çünkü bu yetkinlik Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda geliştireceği yeni uydu ve uzay sistemlerinde yeni projelerinde değerlendireceğimiz önemli bir kabiliyeti bize getirmiş oldu.

Türksat 6A’nın son ateşlemesi de 5 dakika 22 saniye sürdü. Artık Türksat 6A nihai görev yörüngesi olan 35 bin 786 kilometre irtifadaki dairesel yörüngeye yerleşti. Şimdi önümüzdeki aylarda yaklaşık 50 derece yörüngede Türksat 6A testlerini tamamlayacak ve sonrasında da nihai yörüngesi olan 42 dereceye transfer olacak ve ekiplerimiz tarafından faaliyet göstermek üzere, en az 15 yıl boyunca görev yapmak üzere Türksat’ımıza teslim edilmiş olacak.

Türksat 6A Türk milletine hayırlı uğurlu olsun inşallah."

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR