SON DAKİKA
sabancı holding mobil alt
Lojistik Perşembe 24 Ekim 2024 16:21

TÜRKMENİSTAN ULAŞTIRMA İLE TAŞIMACILIK İSTİŞARESİ

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) heyeti, Türkmenistan Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Başkanı Mammethan Çakıyev ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkmenistan ulaştırma ile taşımacılık istişaresi

Bu buluşma, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) Dünya Kongresi kapsamında gerçekleşti. Çakıyev, kongreye katılmak için Türkiye'de bulunuyordu.

Görüşmenin odak noktası, salgın döneminde kapanan ve dünya lojistiği açısından büyük öneme sahip Türkmenistan sınır kapılarının yeniden açılmasıydı. UND heyeti, sınır kapılarının açılmasıyla ilgili çeşitli seçenekleri değerlendirmek amacıyla Çakıyev ile bir araya geldi. 

Toplantıya, UND yetkililerinin yanı sıra Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Boz, Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammetnur Ovezov ve Türkmenistan Taşımacılık ve Lojistik Merkezi (TULM) Temsilcisi Orazmurat Hydyrov da katıldı. 

Görüşmelerde, Çin'den Avrupa ve diğer güzergahlara yönelen uluslararası kara yolu taşımacılığının Türkmenistan üzerinden, özellikle Orta Koridor kullanılarak nasıl geliştirileceği tartışıldı. Türkmenistan'ın Hazar Koridoru’ndaki düzenli seferleri ve liman altyapısı ile dikkat çektiği bilgisi paylaşıldı. Çakıyev, 2025 yılında Ro-Pax filosuna iki yeni gemi katılacağı müjdesini verdi.

UND ve TULM arasında sürücü vizeleriyle ilgili yürütülen görüşmelerde, Türkmenistan makamlarının sürücü vize ücretlerini düşürme çabaları hakkında bilgi verildi. İki ülke arasında taşımacılık alanında önemli gelişmelere zemin hazırlayan istişarelerde, ulaştırma ve gümrük konularında da fikir birliği sağlandı. 

ABONE OL
sabancı detay