SON DAKİKA
GÜNDEM Cuma 26 Ağustos 2022 09:54

TÜRKİYE'YLE BİRLİKTE YURT DIŞINDA DA GAZA BASACAK

Orta ve uzun vadeli projeksiyonlarıyla Avrupa'nın tamamına yayılmış bir şirket haline gelmek istediklerini söyleyen Zorlu Enerji Genel Müdür İnanç Salman, "Belli bir pazar büyüklüğüne ulaşmış, gelirinin de yüzde 80'ini yurtdışı operasyonlardan elde eden bir elektrikli araç şarj istasyonu operatörü olmayı hedefliyoruz" dedi

Türkiye'yle birlikte yurt dışında da gaza basacak

Zorlu Energy Solutions (ZES) markasıyla bayilik yerine ticari işletmelerle iş ortaklığı gerçekleştirerek ilerlediklerini söyleyen Zorlu Enerji Genel Müdür İnanç Salman, şarj istasyonlarının kurulum maliyetlerinin elektrikli araç şarj üniteleri ve istasyon yapısına bağlı olarak değiştiğini kaydetti. AC akım tipinin genellikle evlerde ve ofislerde şahsi kullanımlar için tercih edildiğini ifade eden Salman, “DC akım tipi ise lojistik ve ticari amaçlarla kullanılıyor. AC şarj istasyonlarını evlerin yanısıra hizmet kalitelerini artırmak amacıyla süreli kalınan otel, restoran gibi işletmelerin tercih etmesi de mümkün” dedi.

Elektrikli satışı katlanıyor

Kurulum maliyetinin altyapı dahil müstakil bir ev için (AC istasyon) yaklaşık bin dolar olduğunu belirten Salman, “Bu ortalama bir rakam, mesafe başta olmak üzere birçok değişkenden dolayı yukarı ve aşağı yönlü değişiklik gösterebilir. Online ve çağrı merkezi kanallarımız aracılığıyla iş birliği ve kurulum için birçok talep alıyoruz. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başlattığı Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı ile bu taleplerde ciddi oranda artış gözlemliyoruz. Devletlerin yatırım teşviki sunması, elektrikli şarj istasyonları pazarının yanı sıra elektrikli araç pazarını da hem yatırım hem tüketim açısından hareketlendirecek önemli bir gelişme. Bu doğrultuda Türkiye için beklentiler 2025 yılında 230 bin, 2030 yılında ise 1.2 milyon elektrikli aracın yollarda olması yönünde” diye konuştu. DC şarj üniteleriyle elektrikli araçların daha hızlı şarj olduğunu vurgulayan Salman, şöyle devam etti: “AC şarj üniteleri ile şarj süresi daha uzun olabiliyor. Örneğin ZES’in DC şarj üniteleri bir aracın 30 dakika içerisinde yüzde 80 şarja ulaşmasını sağlıyor. AC şarj ünitelerinde ise süre biraz daha uzuyor, araçlar 1 ile 4 saat içerisinde yüzde 80’e kadar şarj olabiliyor. Araç tipi, maksimum şarj gücü, hava sıcaklığı gibi etkenlere bağlı olarak bu süreler değişkenlik gösterebiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu sürenin 10 dakika civarına ineceği tahmin ediliyor.” Özel sektör tarafından yapılan yatırımlarla toplam şarj ünitesi sayısının geçen yıl 3 bin civarında olduğunu ifade eden Salman, dolayısıyla bugün Türkiye’deki elektrikli otomobillere yetecek kadar şarj istasyonunun bulunduğunu kaydetti. Dünya genelinde 8-10 elektrikli araca karşılık 1 adet şarj ünitesi olduğunu söyleyen Salman, “Türkiye olarak mevcut araç sayısı ve şarj istasyonu sayısına bakıldığında oldukça ilerideyiz. Ancak artacak araç sayısını göz önünde bulundurarak hazırlıklarımıza devam ediyor, planlanandan önce tamamlamak için çalışıyoruz. Hızlı büyüme hedeflerine sahip bir şirket olarak çalışmalarımız devam edecek. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da hızlı büyüyeceğiz. Türkiye'de yürütülen elektrikli araç şarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla uluslararası bir şirket olma konusunda hızla ilerliyoruz. Bugüne kadar ABD, Almanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İsrail, İtalya, Karadağ, Polonya ve Yunanistan’da şirketler kurduk. Hedefimiz daha fazla ülkede yer almak. Odağımızda Avrupa ve Amerika var. Orta ve uzun vadeli projeksiyonlarımızda Avrupa’nın tamamına yayılmış ve belli bir pazar büyüklüğüne ulaşmış, gelirinin de yüzde 80’ini yurt dışı operasyonlardan elde eden bir elektrikli araç şarj istasyonu operatörü olmayı hedefliyoruz” dedi. 

Yeni evrende yerimizi alacağız

Salman, “ZES ile uzun vadede hedefimiz geleceğin yaşam tarzında başrole oturacak akıllı şehirler ve araçlar alanında çalışmalarımızı sürdürerek dönüşen bu yeni evrende yerimizi şimdiden almak. Geleneksel enerji üretimi noktasında edindiğimiz birikimi teknoloji ile harmanlayarak ZES’i ‘enerjiyi dijitalleştirerek yöneten’ bir marka olarak yazılım alanında da derinleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

garanti sol
garanti sağ