SON DAKİKA
Savunma Perşembe 05 Eylül 2024 02:42

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ JET MOTORLU

Mısır'daki El Alamein Havaalanında gerçekleştirilecek Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı'na HÜRJET ve L-39NG uçakları damga vuruyor.

Türkiye'nin ilk yerli jet motorlu

Çek uçak üreticisi Aero Vodochody, yeni geliştirilen Aero L-39NG Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nı Mısır’da sergiliyor. Mısır’a ulaşan L-39NG hakkında açıklama yapan şirket, ‘’Vietnam Hava Kuvvetleri’ne ilk altı Aero L-39NG uçağının başarılı teslimatının ardından, Aero artık Afrika’daki müşterilerine odaklanıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Buna karşılık Türkiye’den ise TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk yerli jet motorlu insanlı eğitim uçağı olan HÜRJET, Akdeniz’i aşarak Mısır’a ulaştı ve gösteri uçuşlarına başladı. L-39NG ve HÜRJET aynı sınıfta yer alan iki farklı eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak dikkat çekiyor.

L-39NG daha önce ihracat başarısı göstermiş bir uçak olarak dikkat çekerken, Vietnam Hava Kuvvetleri’nin toplam 12 adet L-39NG siparişi verdiği biliniyor. HÜRJET ise motorunu ilk kez 2 Şubat 2023’te çalıştırdıktan sonra, ilk uçuşunu ise 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirdi. O günden beri 100’den fazla test uçuşu gerçekleştiren HÜRJET, son testlerde 45.000ft irtifa ve 0.9 Mach sürate ulaştı. İlaveten Güney Kore üretimi FA-50 uçağı için de daha önce Mısır ile Güney Kore arasında ortak üretim anlaşması imzalandığı biliniyor. FA-50, HÜRJET ve L-39 ile aynı sınıfta yer alıyor. Şu an için sadece FA-50 silahlandırılmış durumda.

Türkiye ve Çekya’nın da Mısır Hava Kuvvetleri’nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacına yönelik çalışmalar yaptığı üzerinde duruluyor. 

HÜRJET’in 1 yıllık süre içerisinde gösterdiği gelişim neticesinde kısa bir süre içerisinde ihracat haberi alması da muhtemel görünüyor. HÜRJET’in, ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ile akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerini alması bekleniyor.