SON DAKİKA
GÜNDEM Cuma 24 Ocak 2025 02:48

TÜRKİYE'NİN GERÇEKLE SINAVI BİTMİYOR

Yıllardır meydana gelen facialarda Türkiye olayın gerçek sorumlularını ortaya çıkarmaya çalışıyor ancak bir türlü sonuca ulaşılamıyor. 1999 Marmara deprem faciasında öne çıkan tek isim Veli Göçer olurken, Türkiye'de 2003'ten bu yana 24 facia oldu. Bu facialarda resmi verilere göre 54 bin 780 kişi öldü. Bu facialardaki gerçeklere ve sorumlulara tam olarak ulaşılamadı

Türkiye'nin gerçekle sınavı bitmiyor

Türkiye yıllardır çeşitli facialarla karşı karşıya kaldı, kalmaya devam ediyor. Yaşanan faciaların büyük bir kısmı ihmal, yani insan hatasından kaynaklanıyor. Ancak yaşanan bu facialardan ders çıkarılmadığı görülüyor. 

Meydana gelen olaylarda olayın asıl sorumlularının bir şekilde kendisini kurtardığı konusunda genel bir görüş hakim. “Yapanın yanına kar kaldığı” örnekleri sıralamak mümkün. Gerçekleri otaya çıkarmakta yetersiz kalındığı durumlar giderek artıyor. En basitinden bir trafik kazası yaşandığında, vatandaşın kafasında “raporlar değişir mi” sorusu oluşuyor. 

1999 yılında yaşanan Marmara deprem faciasında herkesin aklında kalan kişi, Veli Göçer oldu. Göçer hakkında dava açıldı, hapis cezasına mahkum edildi. Ancak depremde sadece Göçer’in satışında aracılık ettiği binalar yıkılmadı, yüzlerce bina yıkıldı ancak hiçbir müteahhit sorgulanmadı, ceza almadı. Bu olayda gerçeğe “ulaşılamadı.”

Türkiye’nin vicdanlarını kanatan olaylarda da durum farklı değil. “Narin cinayeti”nde de gerçek suçlunun kim olduğu halen belli olmadı. Perde arkasında kimlerin olduğu, minik Narin’in neden öldürüldüğü hala sır. Burada da gerçekler ortaya çıkmadı. 

Sorumluluğu atma çabası

Yaşanan tüm felaketlerde sorumluluk sahibi olanların sorumluluğu üstlerinden atma çabası da dikkatlerden kaçmıyor. “Yetki alanı” tartışmaları, “Sorumlu ben değilim filanca kişi, kurum” açıklamaları, insanların kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Aslında her konuda yönetmelikler çok açık ve hazırlanan tüm yönetmelikler Avrupa standartlarında. Ancak iş uygulamaya gelince durum değişiyor. İnsanın devreye girdiği uygulamalarda yönetmeliklerde bir şekilde açık bulunuyor ve bu açıkla birlikte olayların gerçek sorumluları bir şekilde kurtuluyor. Bu durum günümüzün sorunu değil, yıllardır süregelen bir durum ve tüm olayların üstü bir şekilde kapatılıyor. En son yaşanan otel faciasında da durum değişmedi. Kartalkaya’daki 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasında son olarak rapor kavgası başladı. Önce telin, Bolu Belediyesi tarafından yangına uygun raporu aldığı belirtildi. Belediye, bu raporun otele değil, 70 metrekarelik bir yemek bölümüne verildiğini açıkladı. Raporun ardından ortaya çıkan başka bir raporda ise otelin işletmesinin bütün binaya yangın raporu almak istediği, belediyenin ciddi eksiklik bularak onay vermediği, ardından işletmenin sadece 70 metrekare için izin aldığı anlaşıldı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, onayın yalnızca kafe olarak işletilen bölüme verildiğini, tüm oteli kapsamadığını söyledi, iddiaları yanıtlamaya, gerekirse istifa etmeye hazır olduğunu belirtti. Belediye denetim yetkisinin kendisinde olmadığını ileri sürüyor, bu iddiaya karşılık, eksiklik varsa neden savcılığa bildirilmediği soruluyor. Savcılık ve müfettişler tarafından başlatılan soruşturma sürerken rapor kavgası da başladı. Bakanlık ile belediye topu birbirine atarken, yangının asıl sorumlusunun kim olduğunun araştırılması gözlerden kaçıyor. 

Bolu Belediye Başkanı'nın savunmalarına karşılık otelin yangına uygun olmadığı belirlendiyse bunun neden savcılığa bildirilmediği sorusu gündeme getirildi. Belediye Başkanı, otelin kendi sorumluluk sahası dışında bulunduğunu, taleple yangın raporu verilebildiğini, denetim yetkilerinin aslında olmadığını savunuyor. Sorumlu ve suçlu aranırken 

2003 Bingöl depremi 176 ölü

2004 Pamukova tren kazası 41 ölü

2008 Kütayha tren kazası 9 ölü

2008 Davutpaşa patlaması 21 ölü

2009 Marmara Ayamama sel felaketi 31 ölü

2010 Karadon maden kazası 30 ölü

2011 Van depremi 644 ölü

2014 Soma maden faciası 301 ölü

2014 Ermenek maden kazası 18 ölü

2016 Şirvan maden kazası 12 ölü

2016 Aladağ öğrenci yurdu yangını 12 ölü

2018 Çorlu tren kazası 25 ölü

2018 Ankara tren kazası 9 ölü

2020 İzmir depremi 117 ölü

2020 Elazığ depremi 41 ölü

2021 Akdeniz orman yangınları 8 ölü

2021 batı Karadeniz sel felaketi 97 ölü

2022 Amasra maden ocağında patlama 42 ölü

2023 kahramanmaraş depremleri 53 bin ölü

2023 Adıyaman ve Şanlıurfa sel felaketi 21 ölü

2024 İliç maden faciası 9 ölü

2024 Beşiktaş gece kulübü tadilat yangını 29 ölü

2024 Balıkesir mühimmat fabrikasınd

ABONE OL