Advertisement
SON DAKİKA
FİNANS Çarşamba 25 Aralık 2019 02:26

GİRİŞİMCİYE FAİZSİZ SERMAYE DESTEĞİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Kalkınma Bankası'nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu, ihracatı artıran, ithalatı azaltan tüm girişimlere faizsiz sermaye imkanı sunacak. Başvurular bankalar veya yatırım ajanslarına yapılacak.

Girişimciye faizsiz  sermaye desteği
Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve Bölgesel Kalkınma Fonu,

Sedat YILMAZ

Türkiye’nin kalkınma hamlelerini destekleme amacıyla 1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde bu zamana kadar ilk defa 2 yeni girişim fonunu hayata geçirdi. Toplam 750 milyon liralık Bölgesel Kalkınma Fonu ile Teknoloji ve İnovasyon Fonu; ihracatı artıran, ithalatı azaltan, istihdam oluşturan ve bölgesel kalkınmaya destek veren girişimlere ortak olacak ve faizsiz sermaye sağlayacak. Fonlardan istifade etmek isteyen girişimciler bankalara veya bölgelerindeki yatırım ajanslarına başvurabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası’nın işbirliği ile Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan 350 milyon liralık Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile 400 milyon liralık Bölgesel Kalkınma Fonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde tanıtıldı. Tanıtım toplantısında Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop da hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye  Kalkınma  Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu ve kendilerinin desteklediği Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında oluşturulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesele Kalkınma Fonu’nun Türkiye’de ilk defa uygulanacağını ve fonların teknolojiye, sanayiye, yeniliğe, inovasyona ve üretken Türkiye’nin geleceğine yatırım olacağını söyledi.

Türkiye’nin geleceğine yatırım

Büyüme ve kalkınmanın sürdürülebilirliğine dikkat çeken Bakan Varank, ülkenin parlak fikirlere, yeni teknolojilere ihtiyacı olduğunu bildirdi. Söz konusu başarının yakalanması için piyasaları okuyabilen, inovatif ve dinamik girişimcilerin gereğine vurgu yapan Varank, girişimcilerin finansa erişimini kolaylaştıran, kaynakları üretken yatırımlara mobilize edebilen finansal piyasaların artık olmazsa olmaz olduğunu bildirdi. Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası ile finansal piyasalarda yeni bir reformu hayata geçirdiklerini ve Türkiye’nin üretken yarınlarına tarihi bir adım attıklarını ifade eden Varank, Girişim sermayesi yatırımlarını artırmak, özel sektörün bu alana eğilmesini sağlamak ve bu yatırımları ülke geneline yaymak için harekete geçtik. Bugün Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulacak olan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu bu amaçlara hizmet edecek” dedi.

Türkiye’de bankaların kısa vadeli kaynaklardan beklendiğini, ancak girişimcinin ve üretimin uzun vadeli faizsiz sermayeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Varank, kitle fonlaması, girişim ve risk sermayesi, hisseye dönüşebilir tahvil ihracı gibi uygulamalar alternatif finansman modelleri öne çektiğini hatırlattı. Hayata geçirdikleri 2 fonla “İyi bir iş kurma fikriniz ve girişimcilik kabiliyetiniz var, ancak finansa erişimde sıkıntı yaşıyorsanız, girişim sermayesi bu noktada yardımınıza yetişiyor” mantığı ile hareket ettiklerini beliren Mustafa Varank, girişim sermayesi yönteminin sadece kaynak sağlamak olmadığını, bunun yanı sıra en fazla ihtiyaç duyulan yönetişim desteğinin de verildiğini kaydetti.

Varank söz konusu 2 fonun ihracat ve cari açığı azaltma potansiyeli yüksek sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler için büyük bir kaynak olacağını kaydettiler.

varank-1

Faiz yok ortaklık var

Türkiye’de ilk defa uygulanacak fon sisteminin yerli ve milli potansiyellerden en iyi şekilde faydalanmayı sağlayacağını ifade eden Mustafa Varank gazetecilerin sorularını cevaplarken de, “Kurulan bu iki fon firmaların uzun vadeli sermaye ihtiyacını karşılayacak ve şirketlerin faiz yükü altında ezilmesine de engel olacak. Burada faiz olmayacak. Zaten girişim sermayesi dediğimiz şey bu. Siz faizli para vermiyorsunuz. O şirkete girişim sermayesiyle ortak oluyorsunuz. Daha sonra sermayenizi geri alabiliyorsunuz. Ayrıca buradan elde edilen gelir yeni girişimleri desteklemek için de kullanılacak. Şu anda girişim sermayesi dünyada yıllık 200 milyar doları geçiyor. Bizde ise henüz yeni” ifadelerini kullandı.

750 milyon liralık ilk kaynağın minimum seviye olduğunu belirten Varank, “Bu başlangıç sermayesi. Ardından oluşacak alt fonlarla kısa vadede milyarlarca liralık bir kaynağı oluşturabiliriz. Nesilden nesile rekabetçi ve kurumsal bir ortamda bir işletme altyapısı için ilk adımı attık. İşte bu fonlar hedefelere ulaşmada önemli bir kaldıraç görevi görecek. Buradan girişim sermayesi fonlarına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu fonlara, Türkiye’nin yarınlarına yatırım yapın. Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası’na başvurun... Belirlediğiniz işletmelere, destek olalım. Türkiye de kazansın, sizler de kazanın” diye konuştu.

Teknoparklara açık destek

Kurulan fonların desteği konusunda sektör ve bölge ayrımı yapmadıklarını dile getiren Mustafa Varank, sermaye desteğinin girişimin tipine, faaliyet alanına ve firmanın büyüklüğüne göre değişeceğini söyledi. Başvuruya, sektöre, konuya bağlı bir süreç içinde fonların gelişip büyüyebileceğine atıfta bulunan Varank, “Teknoloji ve inovasyonu dolayısıyla tekno parkları destekliyoruz. Diğer fonumuz da bölgede her türlü girişime katkı verecek” dedi.

G-20 ülkeleri arasında 17’nci büyük ekonomiye sahip Türkiye’nin kalkınma ve yatırım konusunda gereken ivmeyi yakalamasının gerektiğini belirten Varank, “Girişim sermayesi fonları kendi kendine idame ettiren, içinde bir risk barındıran ama getirisi de yüksek olan mekanizmalar. Kaldıraç etkisi var. Yapacağımız çağrılarla özel sektör de bu fonlara katılabilir. İkinci ve üçüncü kaldıraçlarla buraya yatırım yapanlar sermayelerini geliştirebilir” bilgisini verdi.

Yerli otomobil ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran Varank, Türkiye’nin yerli otomobilinin Cuma günü tanıtılacağını ve tanıtım gününü kamuoyu gibi kendilerinin de heyecanla beklediklerini kaydetti.

Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop da, Türkiye Kalkınma Fonu ve bünyesindeki fonlar ile Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinde stratejik öneme sahip sektörleri desteklemeye devam edeceklerini ve yeni nesil girişimlere yatırım yapacaklarını söyledi. Öztop, “Türkiye Kalkınma Fonu; bünyesindeki fonlar aracılığıyla teknoloji ve inovasyon yatırımlarına, kalkınmada öncelikli stratejik sektörlerdeki sanayi kuruluşlarına ve bölgesel kalkınmaya yönelik KOBİ’lere destek verecek bir çatı fon olacak” şeklinde konuştu.