Dolar $
33.09
%0.03 0.01
Euro €
35.77
%-0.06 -0.02
Sterlin £
42.44
%-0.33 -0.14
Çeyrek Altın
4152.55
%0.5 20.38
SON DAKİKA
AA | Enerji Salı 30 Temmuz 2024 09:56

TÜRKİYE'NİN 2050'DE ENERJİSİNİN YÜZDE 20'SİNİ YEŞİL HİDROJENDEN KARŞILAYABİLECEĞİ HESAPLANIYOR

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, 2050'ye kadar Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sinin hidrojenden karşılanabileceğini bildirdi.

Türkiye'nin 2050'de enerjisinin yüzde 20'sini yeşil hidrojenden karşılayabileceği hesaplanıyor

Anadolu Ajansı (AA) Enerji Terminali Programı'nın ilk konuğu Günay, AA'yı yeni programı dolayısıyla tebrik ederek, dünya enerji gündeminde önemli yer tutan hidrojen konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hidrojenin küresel ısınmayla mücadelede diğer kaynaklardan daha avantajlı olduğunu vurgulayan Günay, Paris Anlaşması çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) için net sıfır emisyon hedefinin 2050, Türkiye için ise 2053 olarak öngörüldüğünü anımsattı.

ünay, hidrojenin yeşil dönüşümün merkezinde yer aldığına dikkati çekerek, "Hidrojeni elde etmek için elektroliz yöntemiyle suyun hidrojen ve oksijene ayrılması gerekiyor. Bu işlemde kullandığınız elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretiyorsanız, yeşil hidrojen olarak adlandırılıyor. Yeşil hidrojen, dünyada da tercih edilen bir kaynak. Karbonsuzlaşma hedefinde temel gaye fosil yakıtlardan uzaklaşma ve yenilenebilire yönelme. Bu anlamda da hidrojen ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin başta AB olmak üzere birçok ülkeden fazla rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Günay, yeşil hidrojen üretiminde bunun önemli avantaj sağladığını söyledi.

Türkiye'nin kendi ihtiyaçları dışında AB'ye de hidrojen ihraç edebilecek durumda olduğunu dile getiren Günay, "Fosil yakıtlarımız olmadığı için belki dövündük ülke olarak, millet olarak. Bundan daha değerli sonsuz güneş ve rüzgar kaynağı var ve bedava. Türkiye'nin emrinde şu an. Türkiye yenilenebilirde toplam potansiyelinin ancak 10'da birini enerji piyasasına kazandırmış durumda. Geriye en az 10 kat enerji piyasasına kazandırabilecek kaynağımız var." değerlendirmesinde bulundu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR