SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Çarşamba 16 Ekim 2024 12:00

TÜRKİYE'DEKİ İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYOR

Dubai Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali bin Raşid Lutah, Türkiye'nin, Dubai için en büyük ticaret ortaklarından olduğunu belirtti.

Türkiye'deki ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor

Dubai Uluslararası Odası tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) işbirliğinde İstanbul'da "Türkiye ile İş Yapmak" başlıklı forum ve networking toplantısı düzenlendi.

Dubai Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lutah, AA muhabirlerine yaptığı değerlendirmede, geçen yıl Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Türkiye ile Dubai arasındaki ticarette hızlı bir büyüme kaydedildiğini aktararak, ikili ticarette bir önceki yıla oranla yüzde 106 artış yaşandığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret ilişkisini sağlamlaştırmak amacıyla 16 Dubai merkezli firmayla toplantıya katıldıklarını ifade eden Lutah, "Onlara Türk firmalar ile iş görüşmeleri organize ettik. Bunu yapmamızın nedenleri iki tarafın iş insanlarını daha da yakınlaştırmak ve karşılıklı ticaret fırsatlarını kavramaktır. Bu sayede Dubai ve Türkiye arasında ticaret ve yatırım akışının artmasını umut ediyoruz." dedi.

- "Son 6 yılda Dubai'den Türkiye'ye 2 milyar dolar civarında yatırım geldi"

Muhammed Ali bin Raşid Lutah, TOBB, MÜSİAD ve İTO ile önemli anlaşmalar imzaladıklarının altını çizerek, Dubai ve Türkiye iş dünyaları arasındaki ilişkileri ve işbirliklerini arttırmaya yönelik ortak girişimlerde bulunulmasının ve bu amaca yönelik platformlar oluşturulmasının önemine değindi.

Düzenlenen toplantıların ticareti artırmada bir dönüm noktası nitelinde olduğunu dile getiren Lutah, şunları kaydetti:

"Gerek anlaşma imzaladığımız paydaşlarımıza, gerekse bugünkü programda anlaşma imzalamadığımız, lakin çok iyi ilişkiler içinde olduğumuz diğer paydaşlarımıza açıkça davette bulunarak, Dubai'nin tüm Türk firmalara kucak açtığını belirttik. Biz onların çevremizdeki geniş bölge ile bağlantı kurmalarına yardımcı olabiliriz. Ayrıca paydaşlarımızla beraber çok iyi bir işbirliği platformu oluşturarak sadece Dubai ve Türkiye arasındaki ikili ticareti artırmakla kalmayıp, her iki tarafın da kendi bölgelerinde güçlü oldukları pazarlara girişine yardımcı olmayı amaçlıyoruz."

Son 6 yılda Dubai'den Türkiye'ye gelen yatırım miktarının 2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini ifade eden Lutah, farklı sektörlerden gelen bu yatırımların gayrimenkul ve lojistik alanlarında yoğunlaştığını söyledi.

Lutah, son 8 yılda Türkiye'den Dubai'ye yaklaşık 100 milyon dolar yatırım geldiğini belirterek, Türkiye'deki yatırım fırsatlarını daha iyi anlamak ve Dubaili yatırımcıları doğru yönlendirmek açısından Türkiye'deki özel sektör ve kamudaki yetkililerle ilişkilerini arttırmanın büyük önem taşıdığını anlattı.

- "40 milyar dolarlık ticaret hedefi aşılabilir"

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ticareti 5 yıl içerisinde 40 milyar dolara ulaştırma hedefine de değinen Lutah, bu hedefe beklenenden daha kısa sürede erişileceğini düşündüğünü ifade etti.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasının ardından, yalnızca bir yılda karşılıklı ticaretin yüzde 106 arttığını hatırlatan Lutah, şöyle devam etti:

"Hedeflenen rakamın da daha üstüne çıkılacağını öngörüyorum. Bunun için de her iki ülke iş dünyasının da fırsatları yakalayıp, üstüne değer katmaları adına çeşitli organizasyonlara, fuarlara birlikte katılmaları ve sürekli işbirliği içinde olmaları gerektiğini düşünüyorum."