SON DAKİKA
Giyim ve tekstil Pazar 26 Ocak 2025 18:12

TÜRKİYE'DE TEKSTİL KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Türkiye'nin köklü sektörlerinden tekstil ve hazır giyim, üretim ve istihdam krizi yaşıyor. Şirketler yüksek enflasyon nedeni ile üretimi Mısır'a kaydırırken, son 2 yılda sektördeki istihdam kaybı 300 bine ulaştı.

Türkiye'de tekstil krizi derinleşiyor

Türkiye ekonomisinin en köklü sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile ağır bir kriz yaşıyor. İki yıl öncesine kadar yaklaşık 1,3 milyon kişinin çalıştığı sektörde, 300 bin kişinin işini kaybettiği belirtiliyor.  

Döviz kurlarının enflasyon ve ücret artışlarının gerisinde kalması ile birlikte, tekstil şirketleri bir bir fabrikalarını Mısır'a taşıyor. Son verilere göre, Türk şirketlerinin Mısır'da kurduğu tekstil fabrikalarının sayısı 200’e ulaşmış durumda.   

DW Türkçe'ye konuşan sektör temsilcileri tekstil ve hazır giyim sektöründe ağır bir kan kaybı yaşandığını belirterek, böyle giderse Türkiye'nin bu köklü sektördeki iddiasını kaybedeceği uyarısında bulunuyorlar.  

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü 2024 yılında 207 ülke ve serbest bölgeye ürün sattı. Bu dönemde tekstil ihracatı bir önceki yıla göre binde 6 gerileme ile 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde hazır giyim ihracatı yüzde 6,9 gerileme ile 17,9 milyar dolar, deri ve mamülleri ihracatı ise yüzde 17,9 düşüşle 1,5 milyar dolara indi. 2024’te en fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken, ilk üç sırayı İtalya, İngiltere ve İspanya aldı. 

Geçtiğimiz günlerde tekstil sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılara ilişkin bir açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin tekstil ihracatının 2022’de 10,35 milyar dolarla zirveyi gördüğünü, ardından 2023’te 9,55 milyar dolara, 2024'te ise 9,49 milyar dolara gerilediğine dikkat çekmişti. Tekstil ve hazır giyim sektöründe son 2 yılda 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığına işaret eden Gültepe, "Anadolu'ya gittiğinizde çalıştıracak kimse yok; başvuru olmuyor" demişti.  

"İstihdam kaybı 300 bine ulaştı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, 2024'ün son ayları da hesap edildiğinde, sektördeki istihdam kaybının 300 bine ulaştığını ifade ediyor. 2022 sonunda 1 milyon 250 bin kişinin çalıştığı sektörde, bu sayının 950 bine kadar düştüğünü dile getiren Şeref Fayat, "Yani kabaca toplam istihdamımızın yüzde 25’ini kaybettik" diyor. 

Türkiye'de ekonomi yönetiminin döviz kurunu baskılaması nedeni ile ihracat gelirlerinin enflasyonun altında kaldığını, bununla birlikte ana pazar olan Avrupa’da yaşanan durgunluk nedeni ile sipariş kayıplarının yaşandığını dile getiren Fayat, "Tüm bu olumsuz koşullar Türkiye’de yatırım yapmayı çok zorlaştırdı. 2025 yılında da bu olumsuz tablonun devam edeceğini ve ihracatın yüzde 5 küçüleceğini söyleyebiliriz. Ne yazık ki sektörümüzde işten çıkarmalar devam edecektir" diye konuşuyor.  

"Ücret maliyetinde rekabet edemiyoruz"

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi de, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimde kan kaybetmesi ile dış pazarlarda özellikle Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in öne çıktığına, hatta Avrupa'da Portekiz ve Romanya'nın bile Türkiye'den avantajlı hale geldiğine değiniyor.  

"Rakibimiz olan 100-300 dolar arasında aylık ücret verirken, biz yıllık 15 bin dolar kişi başı gelirle onlarla rekabet edemeyiz" diye konuşan Eskinazi, 2025 yılında da özellikle hazır giyimde yaşanan üretim ve istihdam sıkıntısının artarak devam edeceğini vurguluyor.    

200 fabrika Mısır'a gitti 

Son dönemde yerli tekstil firmaları, yüksek enflasyon ve artan üretim maliyetleri nedeniyle fabrikalarını Türkiye'den Mısır'a taşımaya başladı. Mısır-Türk İş Konseyi verilerine göre, Türk tekstil şirketlerinin Mısır'da açtığı fabrika sayısı 200'e ulaşmış durumda. 

Son birkaç yılda asgari ücret maliyetinin 450-500 dolardan 1000 dolar seviyesine çıktığını, bu durumun Türkiye'de üretilen tekstil ve hazır giyim ürünlerinin rakip ülkelere göre çok daha pahalıya satılması sonucunu getirdiğini anlatan Şeref Fayat, "Şirketler üretim sorunu yaşayınca, fabrikalarını maliyetlerin Türkiye’ye göre dörtte bir düzeyinde olduğu Mısır’a kaydırmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa hazır giyim sektörünün son bir yıl içindeki Türkiye dışı yatırımı, Türkiye içi yatırımının üç katı oldu" şeklinde konuşuyor.  

1000'e yakın üyesi ile 57 ülkeye tekstil ve hazır giyim ürünleri ihraç eden Laleli Esnaf ve Sanayiciler Derneği’nin (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ise, Türkiye ekonomisinin kendi sorunları yanında yakın coğrafyalardaki savaş ve çatışmaların da tekstil ve hazır giyim sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.  

"2025'ten umutlu beklentimiz yok"

Türkiye'nin en yoğun pazarları olan Balkan ve Doğu bloku ülkelerinin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Eyyüpkoca, "Rusya öksürdüğü zaman bu pazarlar adeta sıtma oluyor. Tüketim alışkanlıklarında ve harcama dengelerinde ciddi bir sıkıntı oluştu. İnanılmaz bir durgunluk söz konusu. Aynı sorunu Avrupa ülkelerinde de yaşıyoruz" şeklinde konuşuyor.  

Sektör olarak 2025'ten olumlu bir beklenti içinde olmadıklarını kaydeden Eyyüpkoca, "Sipariş olmayınca, enerji ve çalışan maliyetleri de arttıkça mecburen işten çıkarmalar, hatta şirket kapanmaları oluyor. Bu yıl için umutlu bir beklentimiz yok" diyor. 

"Çalışanlar düşük ücrete zorlanıyor"

Tekstil ve hazır giyim sektöründe işverenler asgari ücret artışı nedeni ile çalışan maliyetlerinden şikayet ederken, çalışanlar ise patronların ücretleri baskıladığını ve işçilerin yaşam koşullarını zora soktuğunu dile getiriyor. 

Tekstil ve hazır giyim alanında iş kayıplarının daha da artmasından endişe ettiklerini ifade eden DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, "İşverenler maliyetleri kısmak için çalışanlara düşük ücreti dayatıyor, kabul etmeyeni işten çıkarıyorlar. Her geçen gün etrafımızda yeni işten çıkarmalar olduğunu, hatta küçük işletmelerin kapandığını söyleyebilirim" şeklinde konuşuyor. 

ABONE OL