'TÜRKİYE'DE BUĞDAY ÜRETİMİ TÜKETİMİ KARŞILIYOR'
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) üyesi, Okandeniz Un ve Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ergin Okandeniz, Türkiye'de buğday üretiminin tüketimi karşıladığını söyledi. Un ve yağ sektörlerinde kaliteli üretimiyle Türkiye'nin dünya standartlarına ulaştığının altını çizen Okandeniz, "Her kalitede üretim yapabiliyoruz. Sektör olarak şu an dünyaya satamayacağımız ürün yok. İhracat, dışarıdan tedarik edilen ürünün işlenerek satılmasından sağlanıyor" diye konuştu.
Türkiye'de üretilen buğdayın tüketimi karşıladığını söyleyen İHBİR üyesi, Okandeniz Un ve Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ergin Okandeniz, firma olarak geçen yıl 66 bin ton yağlı tohum kirim işlemi, un tarafında ise 72 bin ton yapıldığını belirtti.
İş yaşamına zahireci olarak başlayan Ahmet Ergin Okandeniz, 1994 yılında ortak olduğu Unaş Lüleburgaz Gıda Sanayi’nin hisselerini 1997 yılında alarak Okandeniz Un ve Gıda olarak Trakya'nın ticaret merkezlerinden Lüleburgaz'da günlük 100 ton buğday işleme kapasitesi ile üretimine başladığını söyledi. Okandeniz; Un üretiminin yanına yağ üretimini de ekleyerek, 2009 yılında Sezerler Yağ Fabrikası'nı da devralarak ilk olarak günlük 200 ton ham yağ işleme kapasitesi ile üretim yaptı. Artan talepleri karşılamak için un kapasite artıran şirket, 2014 yılında Ceylanlar Un Fabrikası’nı devraldı. Bu yatırım için 25 milyon TL harcayan şirket, günlük 350 ton buğday işleme kapasitesi ile bölgesini aşarak un ve ham yağ alanında Türkiye’de gıda tedarikçisi olarak yerini aldı.
13 ÜLKEYE İHRACAT
Lüleburgaz’daki üç tesiste 100’ün üzerinde kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Okandeniz, yılda 13 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti. Cirolarının yüzde 30’unu ihracatın oluşturduğunu kaydeden Okandeniz, markalı üretim yapacaklarını ve bunun için patent aldıklarını duyurdu. Okandeniz, "Önümüzdeki yıl en önemli yatırımlarımızdan biri de atıl kapasiteleri faaliyete geçirmek olacak. Okandeniz olarak, sürekli değişen dış dünyaya teknoloji ve küresel rekabet olarak uyum sağlama amacındayız” dedi.
Kaliteli ürünlerde Türkiye'nin kendini aştığını, unculukta ve yağda her kalitede ürün yapılabildiğinin altını çizen Ergin Okandeniz, “Dünyaya şu an sektör olarak satamayacağımız mal yok. Sanayici ve ihracatçının bu dönemde en büyük sıkıntısı finansa erişim, bu sorunun acil bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Bizlere gerekli imkan sağlanırsa hedeflerimize ayakları sürterek değil koşarak gideriz” ifadelerini kullandı.
SANAYİ VE TİCARET ODALARINDA SEÇİM RÜZGARI
Kasım ile birlikte sanayi ve ticaret odalarında seçim rüzgarı esecek. Lüleburgaz’da bu heyecan 5 Kasım Cumartesi günü başlayacak. 14 meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinin ardından gözler Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odası (LTSO) başkanlık seçimlerine çevrilecek. 2013-2018 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Okandeniz Un ve Gıda Sanayi Firma Sahibi Ergin Okandeniz de başkanlık için yarışacağını açıkladı. Okandeniz, “Çalışmalarına başladığımız ama tamamlayamadığımız projelerin yanı sıra yeni çalışmalarımız da var. Vize’ye irtibat bürosu yapmak istiyoruz. Birinci derecede oda mensupları, ihtiyaç halinde de tüm vatandaşların kullanması için odamıza ambulans kazandırmak niyetindeyiz. Şirketlere yük olduğu için kapasite raporlarında üyelere indirim yapmayı planlıyoruz. Taşıma alanında k-1, k-2, k-3 belgeleri için üyelerimiz vilayete gitmesin diye odaya getirmeyi hedefliyoruz. Fuarlara yurt dışı katılımını sağlayalım istiyoruz” dedi.