TÜRKİYE VE MACARİSTAN'DAN SAVUNMA SANAYİSİ İŞ BİRLİĞİ
Türkiye-Macaristan Savunma İnovasyon Çalışma Grubu Bakanlar 1. Toplantısı, Ankara'da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda yapıldı.

Bakan Kacır, bu toplantıda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın liderliğinde, savunma sanayisini ve inovasyonu, iki ülke arasındaki öncelikli iş birliği alanları olarak belirlediklerini vurguladı. Bu doğrultuda, insansız hava ve kara sistemleri, simülasyon ve eğitim teknolojileri, test ve inovasyon merkezleri gibi stratejik alanlarda ortaklıklar kurmak için çalışmaların başladığını belirtti.
İki ülkenin ticaret hacmi de önemli bir büyüme gösterdi. Macaristan ile 2002 yılında 524 milyon dolar olan ticaret hacmi, bugün yaklaşık 8 kat artarak 4,4 milyar dolara ulaştı. Kacır, bu büyümeyi, ortak anlayış ve güçlü iş birliği ile sağlanan bir başarı olarak değerlendirdi. Ayrıca, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin "geliştirilmiş stratejik ortaklık" seviyesine yükseltilmesinin, bu iş birliğini daha da ileriye taşıyacağını ifade etti.
Bakan Kacır, Türkiye ve Macaristan'ın ortak geleceği inşa etmek için bilgi, teknoloji ve yenilik alanlarında güçlü iş birlikleri kurma konusunda kararlılıkla ilerlediklerini belirtti. 2025 yılının, Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı olarak kutlanacağı duyuruldu. Kacır, Macaristan'a yapacağı ziyaretle bu yılın açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.
Savunma sanayisi alanındaki iş birliklerinin daha da derinleşeceğini ve AR-GE ve inovasyon iş birliği mutabakatı imzalandığını belirten Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinin küresel ölçekte devler ligine çıkmasında büyük bir rol oynadığını vurguladı. 22 yılda savunma projelerindeki sayının 62'den 1000'in üzerine çıkmasının büyük bir başarı olduğunun altını çizdi. Ayrıca, Türk savunma sanayisinin yerlilik oranının yüzde 80'lere ulaşarak dünya çapında önemli bir oyuncu haline geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin savunma sanayisindeki yüksek iş birliği ve üretim kabiliyetlerinin yalnızca Türkiye'yi değil, dost ve müttefik ülkeleri de savunma ihtiyaçlarına yönelik çözümlerle desteklediğini söyledi. Savunma sanayisinden yapılan ihracatın geçen yıl 7,1 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdığını belirten Kacır, bu başarıyı ortaklıklar ve kazan-kazan yaklaşımının bir sonucu olarak değerlendirdi.