SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Cuma 05 Mayıs 2023 14:04

TÜRKİYE VE DÜNYADA TAHIL KONFERANSI BAŞLADI

Tahıl sektöründe güncel konuların ele alındığı "VIII. Uluslararası 2023 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı" başladı.

Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı başladı

Ankara Sheraton Hotel'de, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) desteğiyle Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) tarafından düzenlenen konferansta konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, son birkaç yıldır savaş ve kuraklık gibi nedenlerle hububatın hem üretimi hem ticaretinde zaman zaman sıkıntılar olduğunu, bu dönemde fiyat dalgalanmaları ve ürün tedarikinde zorluklar yaşandığını anlattı.

Bir senedir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bazı ülkelerin hububatta ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Güldal, Türkiye'nin destekleriyle uygulamaya alınan tahıl koridorunun sorunun çözümüne önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Güldal, hasadın başlamasına yaklaşık 20 gün kaldığını belirterek, "Bir bolluk dönemini yönetmeye hazırlanıyoruz. Geçen yıl seviyesinde bir mahsul elde edileceğini bekliyoruz. Bütün yükün TMO'ya gelmesini de çok arzu etmiyoruz. Piyasanın dengeli bir şekilde yürütülmesini amaçlıyoruz. Sezonu iyi bir şekilde yöneteceğiz. Çiftimiz buğday ektiğinden memnun olacak. Sürdürülebilir, üreticinin memnun olduğu bir dönemi yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da Türkiye'nin dünyada un ihracatında lider olduğuna işaret ederek, "Türkiye ekonomisi için hububat ürünleri sektörü çok önemli konumdadır. Sektör dünyanın pek çok yerinde ülkemizi gururla temsil etmektedir. Başta makarna ve buğday unu olmak üzere hububat ürünlerinin her geçen yıl ihracat değeri de artmaktadır." ifadelerini kullandı.

- "Lisanlı depolar daha etkin kullanılmalı"

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali de hububat üretiminin her geçen yıl zorlaştığına dikkati çekerek, "Hububat ürünlerinin saklanması çok önemli bir konu. Bu kapsamda lisanslı depolarımızı daha etkin kullanmamız lazım." dedi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, her koşulda üretimi artırmaya çalıştıklarına işaret ederek, sözleşmeli üretim modeliyle ülke üretiminin yükselebileceğini vurguladı. 

Ekilmeyen arazilerde üretim yapılması gerektiğini dile getiren Tezcan, tarımda teknolojik gelişmelerin de üretime katkı sağlayacağını kaydetti.

HUBUDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Eren, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde uzun soluklu bir projenin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin kendi yapısına en uygun tarımsal modele geçmesi için de bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Türkiye'de tarımsal üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sektörün desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Eren, düşük kalan piyasa fiyatlarının üretimin düşmesinin nedenlerinden birisi olduğunu gözlemlediklerini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından 2023 hasadı öncesi Türkiye ile dünyada tahılın durumu ve küresel iklim krizinin etkileri gibi konuların ele alındığı oturumlara geçildi.

ABONE OL