SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 19 Kasım 2024 11:15

TÜRKİYE TOPRAKSIZ TARIMDA AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

Değişen dünya koşulları, hızla artan nüfus, iklim değişikliği ve sınırlı tarım alanları, tarımsal üretimde yenilikçi çözümleri gündeme getiriyor.

Türkiye topraksız tarımda Avrupa ikincisi oldu

Türkiye, topraksız tarımda dünya sıralamasında ilk dört ülke arasında yer alırken, Avrupa’da ise İspanya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, Agrotermal markasıyla Türkiye’yi daha etkin bir jeotermal tarım üssü haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Yediyol Holding’in tarım sektöründeki yenilikçi adımlarına dikkat çeken Mendi, Türkiye’nin topraksız tarımda önemli bir oyuncu haline geldiğini belirtti. Yediyol'un Agrotermal markası, 1 milyon metrekarelik sera projesiyle sektöre öncülük ediyor. Mendi, topraksız tarımın verimlilik, çevre dostu üretim ve gıda güvenliği sağlama konusundaki önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“Topraksız tarım, bitkilerin besin ve su ihtiyaçlarını doğrudan köklerine sunarak verimliliği artırır. Ayrıca, mevsim değişikliklerinden bağımsız olarak yıl boyunca ürün yetiştirilmesine imkan verir. Bu yöntem, kimyasal gübre ve pestisit kullanımını azaltarak ürünleri daha sağlıklı hale getirirken, çevresel sorunların önlenmesine de katkı sağlıyor. Yediyol Holding olarak biz de sürdürülebilir tarım projeleri geliştirerek sektördeki öncülüğümüzü sürdürüyoruz."

JEOTERMAL TARIMDA AVANTAJ

Türkiye'nin jeotermal tarım potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Mendi, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre, dünyadaki örtü altı sebze üretiminin büyük kısmı topraksız kültür seralarında gerçekleştiriliyor. Türkiye, jeotermal kaynaklar ve coğrafi konumu ile bu alanda büyük bir avantaja sahip" dedi. Yediyol Holding olarak, jeotermal ısıtmalı seralarda kullanılan topraksız tarım yöntemleriyle, verimsiz arazileri verimli seralara dönüştürdüklerini ve Türkiye’nin her bölgesinde bu yöntemleri yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Mendi, Konya/Tuzlukçu’da kurdukları jeotermal ısıtmalı seralar ile verimsiz arazilerde bile üretim yapılabildiğini, ayrıca Balıkesir’deki yeni projelerinin de onay aşamasında olduğunu belirtti. “Bu yıl bitmeden Balıkesir’de 80 bin metrekarelik yeni bir proje başlatmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi jeotermal tarımda daha etkin bir üs haline getirmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyerek gelecekteki hedeflerini paylaştı.


ABONE OL