TÜRKİYE SAVUNMADA YÜZDE 80 YERLİ ÜRETİMLE GÜÇLENİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayinde yerlilik ve milliliğin Türkiye için zorunluluk olduğunu vurguladı. Türkiye, savunma ihtiyaçlarının yüzde 80'ini yerli imkanlarla karşılayarak büyük bir başarı elde etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen MÜSİAD İtalya “İş Dünyası Buluşması” etkinliğinde Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlilik ve millilik vurgusunu ön plana çıkardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan milli teknoloji hamlesinin Türkiye için bir tercih değil, zorunluluk olduğunu belirten Kacır, “Savunma sanayinde yerlilik ve millilik Türkiye için mutlak bir zorunluluktur” dedi.
Bakan Kacır, Türkiye’nin 40 yılı aşkın süredir devam eden terörle mücadelesinde dışa bağımlılığın azalmasının kritik bir dönüm noktası olduğunu söyledi. “Kimi zaman dostlarımızı yanımızda göremedik, parasını ödediğimiz sistemleri dahi temin edemedik. Kendi ihtiyaçlarımızı kendi imkanlarımızla karşılamaya başladığımızda terörle mücadelede başarı elde ettik” ifadelerini kullandı. Kacır, bu bağımsızlık yolunda Türk mühendisleri ve savunma sanayi firmalarının başarısına dikkat çekti.
2000’li yılların başında Türkiye’de sadece 2 teknopark ve 56 AR-GE firması varken, bugün 106 teknoparkta 11 bin 500’e yakın firma faaliyet gösteriyor. AR-GE personel sayısı 29 binden 292 bine yükselirken, patent başvurularındaki artış da yıllık 414’ten 10 bine çıktı.
GÖKYÜZÜNDE ORTAK BAŞARILAR
Bakan Kacır, savunma sanayisinde Türkiye’nin dünyaca tanınan firmalarından Baykar’ın İtalyan havacılık devi Piaggio’yu satın almasını ve Leonardo ile stratejik ortaklık kurmasını önemli bir başarı olarak değerlendirdi. “Bu, sizlerin emeğinin Türkiye’yi ve Türk milletini getirdiği seviyenin ispatıdır” diyen Kacır, bu tür iş birliklerinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inandığını belirtti.
MÜSİAD’ın sadece bir iş insanları derneği değil, aynı zamanda Türkiye’nin medeniyet hedeflerine hizmet eden güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu dile getiren Kacır “MÜSİAD’ın yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü çalışmalar çok değerli” ifadelerini kullandı. Etkinlikte, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ülgen, MÜSİAD Genel Başkanı ve yöneticileri de hazır bulunarak, iş birliği ve yeni yatırımların önemine dikkat çekti.
SAVAŞIN MALİYETİ 80 MİLYAR DOLAR
MÜSİAD 2. Dönem Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, İran ve İsrail arasında geçen 12 günlük savaşın maliyetinin 80 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu kaynağı insanlığın gelişimi için kullanabilseydik, çok daha büyük kazanımlar olurdu” dedi. Bayramoğlu, savunma yatırımlarının durmaksızın sürdürülmesi gerektiğini ve Türkiye’nin uluslararası arenada rekabetçi konuma gelene kadar çalışmaların kesintisiz devam etmesinin önemini vurguladı.
TÜRKİYE İTALYA İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR
Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olan İtalya ile savunma ve sanayi alanındaki iş birlikleri giderek büyüyor. Kacır, “İtalya bizim ilk 5 ihracat pazarımız arasında yer alıyor. İki Akdeniz ülkesi olarak teknoloji ve sanayi alanında yeni ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz” dedi.