TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİYİ 2050'DE ÜÇ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer enerji kurulu gücünü devreye almayı planladığını açıkladı. Bayraktar, nükleer enerjinin Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefine ulaşmasındaki önemine vurgu yaparak, Akkuyu'nun yanı sıra Sinop ve Trakya'da iki yeni nükleer santral inşa edeceklerini belirtti.
Bakan Bayraktar, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) yaptığı açıklamada, "2050 yılına kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak, net sıfır emisyon hedefimize katkı sunacağımıza inanıyoruz" dedi. Bayraktar, bu hedefin, Türkiye'nin küresel nükleer enerji kurulu gücünü 2020'ye göre üç katına çıkarma taahhüdünü içeren "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu"na imza atan ülkelerle uyumlu olduğunu belirtti.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2028 yılına kadar faaliyete geçmeyi planladıklarını ifade eden Bayraktar, bu santralin Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %10'unu karşılayabileceğini söyledi. Ayrıca, Sinop ve Trakya'da yapılacak yeni santrallerle Türkiye'nin nükleer enerjideki kapasitesini artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bayraktar, küçük modüler reaktörlerin de nükleer enerji alanındaki yatırımlar arasında yer alacağını belirterek, bu yeni nesil reaktörlerin daha esnek ve verimli çözümler sunduğunu vurguladı.
Dünyada şu anda 31 ülkede toplam 415 nükleer santral bulunduğunu belirten Bakan Bayraktar, bu santrallerin toplam kurulu gücünün 400 gigavat olduğunu ve 2050'ye kadar bu gücün 1200 gigavata çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.